Preşedinte Argentina: Noi ‘schimbăm istoria’

0

‘Noi argentinienii schimbăm o istorie pe care de multe ori nu am dorit să o scriem şi pe care au făcut-o alţii pentru noi’, dar ‘nu trebuie să dăm vina pe nimeni’, a afirmat Cristina Kirchner la postul public de televiziune Tecnopolis TV. ‘S-au făcut paşi foarte importanţi şi de neimaginat în urmă cu câţiva ani. S-au făcut progrese importante după colapsul de dinaintea anului 2003’, a adăugat Cristina Kirchner, referindu-se la situaţia economică a ţării sale. Preşedinta Argentinei a reamintit că predecesorul său şi în acelaşi timp soţul său, Nestor Kirchner (decedat în anul 2010), a afirmat în anul 2003 că problemele energetice ale Argentinei sunt determinate de pierderea controlului statului asupra companiei YPF.

 

‘Acum am recuperat acest instrument strategic’, dar ‘istoria nu se face aşa cum doresc unii ci aşa cum se poate, înfruntând toate piedicile, pentru că nu este un drum neted şi fără obstacole’, a mai subliniat doamna Kirchner.

 

Societatea Repsol-YPF a fost creată în urma privatizării companiei YPF în anul 1992. Autorităţile de la Buenos Aires acuză compania spaniolă că nu şi-a respectat angajamentele legate de forările de petrol şi că a investit prea puţin şi au decis luni naţionalizarea acesteia după ce anterior i-au retras concesiunile petroliere acordate în mai multe provincii. Decizia a generat o tensiune fără precedent în relaţiile cu Spania, iar compania Repsol a ameninţat că va sesiza instanţele internaţionale şi va cere despăgubiri de peste 10 miliarde de dolari.

 

În proiectul de lege pe care guvernul argentinian l-a trimis Parlamentului, sectorul petrolier este declarat ‘de interes public naţional’. YPF este lider pe piaţa argentiniană a carburanţilor şi controlează 52% din capacităţile locale de rafinare.