Preşedintele României, singurul demnitar plătit cu 15 salarii minime pe economie

0

Astfel, preşedintele României va încasa 15 salarii minime pe economie, în timp ce preşedinţii Curţii Constituţionale, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şeful Consiliului Superior al Magistraturii şi preşedinţii Senatului şi ai Camerei Deputaţilor vor putea câştiga maximum 14,5 salarii pe economie, arată ultima formă a proiectului Legii unitare de salarizare de joi, obţinut de NewsIn.

În prezent, salariul minim lunar pe economie este de 600 lei. Preşedintele Curţii de Conturi va putea primi doar 11,9 salarii minime pe economie, faţă de 15 salarii minime cât ar fi urmat să primească în variantele anterioare ale proiectului Legii unice de salarizare.

Proiectul legii, cerută de FMI şi pentru care termenul limită fixat de instituţia financiară internaţională este 30 octombrie, a suferit deja mai multe modificări, după ce Finanţele au calculat că primele formule nu sunt sustenabile pentru bugetul de stat.

În actuala formă, primul ministru ar urma să câştige 12,95 salarii minime, miniştrii câte 10,95 salarii minime, iar senatorii şi deputaţii – 10,35 salarii minime.

Totodată, şefii instituţiilor aflate în subordinea Guvernului ar putea primi cel mult 10 salarii minime, potrivit proiectului elaborat de Ministerul Muncii.

Medicii primari vor câştiga cel mult 5,1 salarii minime

Profesorii universitari cu peste 40 de ani vechime ar putea câştiga 7,6 salarii minime, în timp ce un asistent cu o vechime de 35-40 ani ar putea avea un venit echivalent cu maximum 3,4 salarii minime pe economie.

Un profesor cu grad I, ciclul II Bologna, va câştiga între 3,4 şi 4,1 salarii minime, în funcţie de vechime, în timp un profesor gradul II cu studii superioare, ciclul I Bologna, ar putea câştiga între 2,65-3,4 salarii minime pe economie.

O educatoare sau un maistru-instructor cu studii de nivel liceal cu grad I ar urma să câştige între 2,2-3,5 salarii minime pe economie.

Totodată, un medic primar ar putea câştiga între 4,05 salarii minime şi 5,1 salarii minime pe economie, în timp ce venitul maxim al unei asistente medicale ar putea ajunge la 3 salarii minime pe economie.

Un manager de spital cu peste 400 de paturi ar urma să câştige maximum 6,8 salarii minime, iar un manager de spital cu mai puţin de 400 de paturi cel mult 6,3 salarii minime.

În armată, cel mai mare salariu va echivala cu 10,35 salarii minime pe economie, în timp ce un simplu soldat va câştiga 1,5 salarii minime pe economie.

„Şeful Statului Major General, secretar de stat – şef al Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii, prim-adjunctul directorului Serviciului de Informaţii Externe, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi directorul Serviciului de Protecţie şi Pază vor avea un salariu echivalent cu 10,35 salarii minime pe economie”, se arată în anexa din proiectul Legii Unitare de salarizare.

Guvernul nu a ajuns încă la un acord în legătură cu forma finală a Legii unitare de salarizare şi se va întruni din nou joi seară, de la ora 19, miza fiind stabilirea nivelului de referinţă pentru grila de salarizare.

„Sunt păreri diferite în ceea ce priveşte introducerea salariului minim pe economie pentru calcularea celorlalte salarii ale bugetarilor şi o serie de miniştri doresc un coeficient 1 care să aibă o valoare fixă”, au declarat miercuri seară, pentru NewsIn, surse guvernamentale.

În cazul în care salariul minim ar reprezenta nivelul de referinţă pentru grila de salarizare a sistemului bugetar, orice majorare a sa ar creşte automat cheltuielile de personal ale Executivului.