Prețul gazelor naturale ar scădea la vecinii bulgari

Scade prețul gazelor naturale la vecini? Comisia de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria (EWRC) examinează propunerea furnizorului de gaze Bulgargaz de scădere a preţului gazelor naturale cu 18%, în martie, comparativ cu februarie, transmit BTA şi Novinite.

De la 1 martie, noul preţ al gazelor ar urma să se situeze la aproximativ 58 leva per MWh. Tariful, care nu include accizele şi TVA, vine pe fondul scăderii cotaţiilor la gaze în Europa, notează agerpres.ro.

Bulgargaz va notifica EWRC în legătură cu estimarea sa finală la 1 martie, urmând să ţină seama de cotaţiile la gaze pe piaţa internaţională şi de cursul de schimb leva/dolar din 29 februarie.

Tot la 1 martie, Comisia de reglementare în domeniul Energiei din Bulgaria va stabili preţul final al gazelor pentru martie.

Dacă va fi aprobată, scăderea preţului gazelor naturale va reprezenta o veste bună pentru gospodării şi companii, care se confruntă cu dificultăţi economice, şi va reprezenta un pas înainte spre o mai mare accesibilitate a energiei.

Volumele de gaze naturale livrate Bulgariei din Azerbaidjan prin Interconectorul Grecia-Bulgaria (IGB), au contribuit în mod semnificativ la asigurarea unui preț favorabil în Bulgaria, informează publicația Trend.

Comisia bulgară de reglementare în domeniul energiei și al apei (EWRC) a declarat că gazul care ajunge în țară prin IGB acoperă peste 42% din consumul lunar al Bulgariei.

Ca atare, EWRC a anunțat o scădere cu 8,4% a prețului gazelor naturale pentru luna februarie, fixându-l la 71,08 BGN (echivalentul a 36,4 euro) pe megawatt-oră. Acest lucru marchează o scădere notabilă față de tariful în ianuarie, de 77,60 BGN pe megawatt-oră.

În afară de IGB, volumele pentru piața internă au fost procurate din alte două surse, și anume, livrările de LNG asigurate de Bulgargaz și depozitul subteran de gaze de la Chiren.

Gazoductul IGB, care a devenit operațional în octombrie 2022, se conectează la sistemul național de transport de gaze din Grecia (DESFA S.A.) și la gazoductul Trans-Adriatic (TAP AG) în zona Komotini (Grecia), precum și la sistemul bulgar de transport de gaze (Bulgartransgaz EAD) în zona Stara Zagora.

Lungimea totală a gazoductului este de 182 km, iar acesta o capacitate proiectată de până la 3 miliarde de metri cubi de gaze /an pe direcția Grecia – Bulgaria. În funcție de interesul pieței pentru o capacitate mai mare și de posibilitățile sistemelor vecine de transport de gaze, capacitatea IGB este proiectată cu opțiunea de creștere până la 5 miliarde de metri cubi /an prin construirea suplimentară a unei stații de comprimare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed