AcasăExternePrimele imagini cu racheta rusească X-22 care lovește centrul comercial din Kremenciuk

Primele imagini cu racheta rusească X-22 care lovește centrul comercial din Kremenciuk

Au apărut primele imagini cu momentul în care centrul comercial din Kremenciuk este lovit de o racehtă rusească X-22. În urma atacului de luni, cel puțin 18 persoane și-au pierdut viața. „Racheta rusească a lovit acest obiectiv intenționat”, a declarat miercuri dimineața președintele ucrainean Volodimir Zelenski.


 

Racheta rusească a lovit acest obiectiv intenționat. Este clar că așa au fost ordinele. Este clar că ucigașii ruși au primit coordonatele exacte pentru această lovitură de rachetă. Au vrut să omoare cât mai mulți oameni într-un oraș liniștit, într-un mall obișnuit. Iată ce s-a întâmplat în Kremenciuk! Iar pentru acest act de terorism de stat, la fel ca pentru toate celelalte, Rusia va fi trasă la răspundere. Pe câmpul de luptă din Ucraina, prin înăsprirea sancțiunilor și, cu siguranță, la tribunal”, a declarat Zelenski.

Rusia neagă că ar fi vizat un obiectiv civil. Pretinde că a bombardat un depozit de arme, fără să ofere dovezi care să susțină aceste afirmații.

Într-o intervenție în direct în Consiliul de Securitate, Volodimir Zelenski a sugerat Națiunilor Unite să trimită o comisie de anchetă la Kremenciuk: „Rusia a comis un act de terorism la mallul din Kremenciuk”.

Preşedintele ucrainean a cerut din nou ca Rusia să fie exclusă din Consiliul de Securitate şi să fie creat un tribunal care să judece „actele teroriste zilnice ale Moscovei”.

Ce sunt rachetele X-22

Rachetele de croazieră aer-suprafață X-22 au fost produse în perioada sovietică, în anii 1960 – 1970 și, din cauza uzurii fizice, au devenit dificil și periculos de operat. Prin urmare, acestea au rămas în serviciul Forțelor Armate ruse, dar au fost menținute în depozite inclusiv înainte de declanșarea agresiunii împotriva Ucrainei, considerându-se foarte probabil că nu se va ajunge la utilizarea lor, scrie defenseromania.ro.

O aeronavă Tu-22M3 poate transporta până la trei rachete X-22 (Kh-22) fiecare cu un focos de până la o tonă, adică de două ori mai mare decât cel al rachetelor Iskander sau Kalibr. În contextul în care aceste aeronave împreună cu armamentul special destinat fac parte din categoria bombardierelor strategice, utilizarea lor pentru acțiuni de front este improprie și poate fi privită ca o soluție de ultimă instanță.

Foarte probabil, Rusia deține un număr suficient de mare de rachete X-22. Însă faptul că s-a ajuns la utilizarea lor poate fi un semn că își epuizează într-adevăr rezervele de rachete Iskander și Kalibr, iar refacerea rezervelor acestora este semnificativ afectată de sancțiunile la care Kremlinul este supus.

Ultimele Articole