Primele semnale bune pentru creditare

Scăderea în termeni nominali a creditării pe parcursul ultimului an este de circa 7 mi­liarde de lei. Totuşi, faţă de luna anterioară a fost înregistrată o creştere a stocului de credite cu aproape 800 milioane de lei. Creş­terea din octombrie a venit pe fondul accele­rării vânzării de credite în lei şi temperării ritmului de scădere a creditării în valută.

 

Analiştii şi-au modificat în aceste condiţii prognozele. „Am majorat previziunile pentru dinamica creditului privat pe termen mediu prin încorporarea datelor din octombrie. Ne aşteptăm la creşterea creditului cu 1,1% în 2015 şi 2,8% în 2016, după declinul previzionat la 1,9% în acest an“, potrivit unui studiu al BT, semnat de Andrei Rădulescu, senior econo­mist al băncii.

 

Creditarea rămâne în teritoriul negativ în termeni anualizaţi deşi bancherii spun că au resurse suficiente pen­tru a acorda cre­dite, având în vedere că depozitele s-au majo­rat cu 11 mld. lei în ultimul an. Proble­ma, spun ban­cherii, este lipsa cererii solvabile de credite.

 

Totodată, stocul de credite este afectat de procesul de cură­ţare a bilanţurilor de credite neperformante derulat de bancheri în prezent. Băncile au ne­­performante de circa 9 mld. euro, iar BNR le forţează să-şi cu­reţe portofoliile prin scoaterea în afara bilanţu­rilor sau vân­zarea către recuperatorii de creanţe.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed