Primul Muzeu al Deşeurilor din Europa îşi redeschide porţile marţi, la Biblioteca Naţională

Conform unui comunicat remis AGERPRES, proiectul Muzeul Deşeurilor, iniţiat în 2010 de Asociaţia Centrul de Excelenţă pentru Dezvoltare Durabilă (CEDD) şi Biblioteca Naţională a României, prezintă într-un mod inovativ o problematică actuală, cu impact semnificativ asupra realităţii cotidiene, cea a deşeurilor în exces şi a limitării resurselor.

 

Având o vizibilă componentă iniţiatică şi educativă, expoziţia dinamică reconstituie traseul de transformare al resurselor în obiecte utile, şi apoi, la finalul lanţului de consum, în deşeuri. Astfel, conştientizarea originii acestora şi inducerea unui comportament responsabil devin mizele acestui muzeu neobişnuit.

 

‘Sub motto-ul Toţi implicaţi – toţi responsabili se continuă cea de-a doua ediţie a acestui proiect, încurajat de impactul avut în anul 2010. În cadrul primei expoziţii, mii de oameni s-au familiarizat cu muzeul interactiv, devenind o temă de discuţie pentru societatea civilă, preşcolari şi instituţii, cetăţeni, antreprenori, ONG-uri şi administraţia locală. Prin organizarea acestui eveniment inedit, ne propunem să beneficiem şi de această dată de receptivitatea partenerilor şi a publicului, construind împreună un comportament responsabil faţă de mediu şi propria sănătate.’, a declarat Ionuţ Georgescu, preşedintele Asociaţiei CEDD.

 

Muzeul va fi împărţit pe secţiuni speciale, în funcţie de categoriile de deşeuri municipale şi fluxurile de gestiune a acestora – de la ambalaje (plastic, hârtie, sticlă, metal), la DEEE-uri (deşeuri electrice, electronice, electromenajere – inclusiv surse de lumină arse şi baterii), de la materiale biodegradabile la cele periculoase pentru mediu, de la servicii de salubritate la co-incinerare, de la demolări la colectarea selectivă şi de la reutilizări la reciclare.

 

Atracţiile muzeului, de care vizitatorii se vor putea bucura, începând cu data de 6 noiembrie, sunt: zona de colectare selectivă a ambalajelor, zona DEEE-urilor, zona specială de curs pentru elevii claselor I – VIII, precum şi o zonă de expoziţii, cea mai râvnită fiind „Traseul Deşeurilor”.

 

Accesul în muzeu se va face gratuit, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 18.00, timp de o lună.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed