Producţia de mobilă ar putea depăşi 2 miliarde de euro

Pentru a doua jumătate a anului era estimat un avans mai mare, ritmul de creştere insa s-ar putea menţine la acelaşi nivel cu cel din primele şase luni, influenţat de scumpirea utilităţilor şi implicit a materiilor prime. În prima parte a anului producţia a fost încurajată şi de evoluţia cursului valutar şi de faptul că utilităţile nu s-au mai scumpit.

În afara scumpirii utilităţilor, piaţa mobilei este afectată şi de migraţia forţei de muncă spre alte sectoare de activitate din România sau străinătate, concurenţa marilor firme din Europa şi Asia şi metodologia anevoioasă la accesare a fondurilor europene. În primele şase luni, 60-62% din producţie a fost vândută la export, 85% din livrări fiind efectuate pe piaţa din Uniunea Europeană. Ponderea exportului a crescut uşor faţă de anul trecut, când vânzările pe piaţa externă au reprezentat 59,9% din totalul producţiei. Anul trecut producţia de mobilă a totalizat 1,89 miliarde de euro.

Anul trecut, valoarea importurilor a fost de 436,2 de milioane de euro, în timp ce în primele şase luni ale anului a fost atins un nivel de 250 de milioane de euro. Cele mai importante pieţe de import sunt Italia, Polonia, China, Turcia, Germania şi Ungaria, care reprezintă peste 50% din importurile de mobilă.

În ceea ce priveşte exporturile de mobilă produsă în România, destinaţiile principale sunt Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie şi Austria. Potrivit unor date ale Eurostat, pretul mobilei din Romania este printre cele mai mici din Europa, articole mai ieftine putand fi achizitionate numai din Letonia, Bulgaria, Macedonia si Lituania.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed