Produsele second-hand reduc poluarea din România

Conform calculului, comercializarea autoturismelor la mâna a doua a avut cel mai mare impact asupra reducerii cantităţii de emisii de CO2 din ultimul an – cele peste 100.000 de maşini declarate vândute pe OLX au redus cu 1,1 milioane de tone emisiile de carbon. Tranzacţionarea a 409.557 de produse electronice şi electrocasnice la mâna a doua a redus cantitatea de emisii de carbon din România cu 27.372 de tone, iar comercializarea celor peste 66.000 de produse din categoria „Casă şi grădină” a dus la diminuarea emisiilor de carbon din ultimul an cu 10.737 tone.

 

Calculul a fost realizat pe baza numărului de produse declarate vândute de către utilizatorii OLX la dezactivarea anunţurilor din ultimul an. Pentru studiu, au fost luate în considerare cele mai populare 28 dintre ofertele listate pe site-ul de anunţuri din categoriile „Auto”, „Electronice şi Electrocasnice”, „Casă şi Grădină”, „Sport – timp liber”, „Mama şi copilul” şi „Modă şi frumuseţe”.

 

„Raportul pe care l-am realizat pentru OLX arată că emisiile de CO2 se diminuează semnificativ ca urmare a comerţului cu produse second-hand. Practic, cumpărând un produs la mâna a doua, prelungim viaţa acestui produs şi reducem cantitatea de energie care ar fi consumată pentru producerea aceluiaşi produs nou. Aşadar, folosirea produselor vândute pe OLX este unul dintre modurile prin care putem influenţa cantitatea de CO2 care creează efectul de seră şi prin care, cu toţii, putem contribui la protejarea mediului înconjurător. Pentru a traduce in termeni simpli ce înseamnă cantitatea de CO2 redusă prin intermediul tranzacţiilor de pe OLX, pot să vă dau un exemplu concludent. O centrală termoelectrică a unui oraş de 250.000 locuitori emite în jur de 1,2 milioane tone CO2, adică aproape aceeaşi cantitate de CO2 salvată prin tranzacţiile OLX”, a declarat Casiana Fometescu, consultant CO2 în cadrul Carbon Expert.

 

Potrivit Eurostat, emisiile de CO2 reprezintă 80% din totalul gazelor cu efect de seră generate la nivelul Uniunii Europene, care contribuie masiv la fenomenul de încălzire globală. Datele Institutului European de Statistică arată că, anul trecut, ţara noastră a fost responsabilă de 2,1% din totalul emisiilor de dioxid de carbon din Uniunea Europeană.

 

„Dincolo de motivele pragmatice pentru care alegem să vindem lucrurile pe care nu le mai folosim sau să cumpărăm bunuri folosite în prealabil de alte persoane, refolosirea obiectelor puse deja în circulaţie contribuie semnificativ la reducerea emisiilor de carbon. Alături de românii care aleg să vândă şi să cumpere pe OLX, suntem astfel implicaţi într-o cauză de interes global care influenţează direct mediul înconjurător”, a declarat Cristina Gheorghiţoiu, general manager OLX Group România.

 

Datele Institutului European de Statistică, Eurostat, arată că, anul trecut, România şi alte zece state membre şi-au redus emisiile: Malta, Bulgaria, Portugalia, Marea Britanie, Luxemburg, Grecia, Italia, Estonia, Cehia şi Belgia. În schimb, 17 state europene şi-au majorat emisiile de dioxid de carbon, cea mai mare creştere fiind înregistrată în Finlanda, de 8,5%, în Cipru, de 7%, şi în Slovenia şi Danemarca, de 5,8%, respectiv de 5,7%.

 

Cu toate acestea, cele mai mari proporţii în totalul emisiilor de dioxid de carbon din UE le au ţări precum Germania, de 22,9%, Marea Britanie, de 11,7%, şi Italia, de 10,1%.

 

La nivelul întregii Uniuni Europene, emisiile de dioxid de carbon s-au redus anul trecut cu 0,4%, comparativ cu anul precedent. În momentul de faţă, UE este pe cale să-şi depăşească obiectivul stabilit pentru anul 2020, şi anume de a-şi reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 20% până în 2020 şi cu 40% până în 2030 faţă de valorile înregistrate în 1990.

 

OLX România, parte a OLX Group, este liderul pieţei locale de anunţuri generaliste, cu peste 3,5 de anunţuri active şi o medie lunară de peste 10 milioane de vizitatori, potrivit SATI.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed