Profesor universitar din Kabul, salvat de România din ghearele talibanilor: „Era în pericol de a fi linșat”

Cristian Preda, decan al Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, relateaza cum Romania l-a salvat din mainile talibanilor pe un profesor universitar din Kabul. „Zaker Hussain Ershad, eminent specialist in chestiunile politice privitoare la Asia centrala, cu stagii post-doctorale in SUA, cu o experienta institutionala foarte bogata, va colabora in urmatorul an academic cu Facultatea de stiinte politice a Universitatii din Bucuresti”, subliniaza Preda.

„Pe 23 august, colegul meu Radu Carp mi-a adus la cunostinta ca a fost contactat de un profesor de la Universitatea Avicenna din Kabul – pe nume Zaker Hussain Ershad – care era in pericol de a fi linsat de talibani si care dorea sa obtina protectie la Universitatea din Bucuresti, la recomandarea unor colegi italieni cu care au cooperat in anii din urma atat el, cat si mai multi profesori ai Universitatii din Bucuresti.

Am solicitat, ca decan, sprijinul rectorului UB, Marian Preda, apoi al Celulei de criza de la MAE si, in particular, sprijinul lui Cornel Feruta, secretar de stat (si absolvent al FSPUB).

Autoritatile de la Bucuresti l-au introdus pe Zaker Hussain Ershad pe lista afganilor protejati de statul roman. Au urmat zile foarte tensionate, in care operatiuni de ‘extragere’ din Kabul au fost pregatite si, sub amenintarea armelor, anulate chiar in preajma aeroportului din capitala afgana. Scenarii alternative – inclusiv ‘evadari’ in tari limitrofe – au fost luate in calcul.

Atat eu, cat si cei cativa colegi din UB care erau la curent cu acest caz, am stat cu sufletul la gura pana ce MAE a reusit sa asigure protectia convoiului care a ajuns, via Islamabad, in Bucuresti zilele trecute. Le suntem recunoscatori profesionistilor din MAE si colaboratorilor lor din alte institutii care au reusit sa ofere protectia unui stat european pentru peste 135 de cetateni afgani. Dintre acestia, unul singur e universitar.

Zaker Hussain Ershad, eminent specialist in chestiunile politice privitoare la Asia centrala, cu stagii post-doctorale in SUA, cu o experienta institutionala foarte bogata, va colabora in urmatorul an academic cu Facultatea de stiinte politice a Universitatii din Bucuresti.

Ne bucuram sa fim gazda pentru un universitar cu convingeri democratice, aparator al egalitatii in drepturi si al libertatii academice”, a relatat Cristian Preda.

Zaker Hussain Ershad a ajuns in Romania joi, saptamana trecuta, intr-un grup de afgani care a fost intampinat la Aeroportul Otopeni de ministrul Bogdan Aurescu.

„Ma bucur ca pot sa va anunt ca astazi tocmai a ajuns in Romania cea mai mare parte a cetatenilor afgani, a ‘afganilor nostri’, asa cum le-am spus, care au fost evacuati de Romania din Afganistan.

Ati asistat la incheierea cu succes a celei mai ample operatiuni de extragere din Afganistan, in cadrul careia aducerea in siguranta la Bucuresti a 139 de cetateni afgani aflati sub protectia Romaniei, dintre cei 156 de cetateni afgani care au fost evacuati de catre celula de criza interinstitutionala pe care am coordonat-o.

Este vorba, dupa cum stiti deja, despre fosti colaboratori ai trupelor romane din teatrul de operatiuni din Afganistan, studenti cu burse in Romania, precum si alte categorii vulnerabile, ca jurnalisti, activisti pentru drepturile omului, magistrati si membri de familie ai acestora.

 

Dupa cum am anuntat deja, am reusit extragerea din Afganistan a 156 de cetateni afgani. Dintre acestia, 139 au ajuns in aceasta seara la Bucuresti, alti 17 cetateni afgani care au fost sprijiniti de catre autoritatile romane sa paraseasca in siguranta teritoriul Afganistanului si care au primit deja asistenta din partea Romaniei prin vize si respectiv scrisori de suport. Au optat sa continue calatoria prin alte mijloace catre destinatia lor finala. O parte dintre ei vor ajunge in perioada urmatoare in Romania.

Cu cateva clipe in urma le-am urat bun venit primilor cetateni afgani din acesti 139 care au ajuns in seara aceasta la Bucuresti.

A fost un moment foarte emotionant. Le-am spus ca autoritatile romane vor face tot ce le sta in putinta pentru a le oferi acestor prieteni ai Romaniei, greu incercati de soarta, conditii decente de trai si sansa sa o ia de la capat.

Cei 139 de cetateni afgani care au fost adusi in aceasta seara au ajuns cu o aeronava a companiei TAROM, organizarea acestui zbor fiind coordonata de catre MAE. De asemenea, la bordul aeronavei s-a aflat pe durata zborului si personal consular al MAE.

Vreau sa multumesc inca o data tuturor colegilor si institutiilor partenere din celula de criza, adica colegilor de la Serviciul de Informatii Externe, Ministerul Apararii Nationale si Serviciul Roman de Informatii cu care am lucrat foarte bine in toata aceasta perioada. Eforturile lor, adesea supraomenesti, au facut posibila repatrierea in conditii de siguranta a 49 de cetateni romani care au dorit sa fie evacuati din Afganistan, de asemenea sapte cetateni straini ai unor state aliate si nu in ultimul rand a celor 156 de cetateni afgani, esentiali pentru Romania, din care astazi au ajuns deja 139.

Au fost misiuni extrem de complicate, foarte intense, inclusiv la nivel uman, emotional pentru ca Afganistanul este scena unor drame umane greu de imaginat.

Desi operatiunile majore de extragere din Afganistan s-au incheiat, activitatea celulei de criza interinstitutionala va continua o perioada, pana se vor termina de procesat toate solicitarile care au fost primite, mai ales dupa ce am reusit extragerea celor 156 de cetateni romani in weekendul care a trecut.

Celula de criza va mentine contactul cu cei 8 cetateni romani care au mai ramas in Afganistan si care nu doresc sa fie repatriati pana in acest moment”, a declarat atunci Bogdan Aurescu.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed