Proiectul Nabucco, la numai un pas de deblocare

Franţa şi-a găsit un aliat în planurile sale de participare la Nabucco. România, unul dintre cei şase parteneri oficiali ai proiectului, a promis că sprijină eforturile francezilor. Cât de valoros este sprijinul Bucureştiului, rămâne de văzut. Până una alta însă nemţii de la RWE vor deveni astăzi parteneri cu drepturi egale ai proiectului, la Viena, într-o ceremonie oficială.

Odată cu această cooptare situaţia pare să se fi deblocat în privinţa conductei, după îndeplinirea primului obiectiv: cooptarea celor şase parteneri. Greul însă de-abia acum începe. Lucrările ar trebui pornite cât mai rapid dacă ţinem cont de faptul că rivalul South Stream se află într-o fază asemănătoare. Aceasta este o conductă alternativă propusă de Gazprom şi care ar urma să fie rodul unui joint-venture cu italienii de la ENI.

Cele două proiecte sunt implicate într-o cursă contra-cronometru în condiţiile în care construcţia unei conducte o exclude pe cealaltă. Iniţiat din dorinţa de a scădea dependenţa energetică a Europei de gazul rusesc, Nabucco se trezeşte acum în poziţia în care trebuie să facă faţă chiar concurenţei din partea Gazprom.

Ruşii au trecut la rândul lor în ofensivă şi au semnat acorduri cu Serbia şi Bulgaria. Oficiali de la Bruxelles dar şi din Statele Unite nu văd deloc cu ochi buni aceste noi alianţe. Opiniile potrivit cărora Southstream nu ar reprezenta altceva decât o strategie de negociere a gigantului rusesc pentru incluziunea în Nabucco, sunt parţial contrazise de acordul parafat în noiembrie de Rusia şi Italia.

La prima vedere, lipsa unei politici unitare la nivel european le permite statelor membre să încheie acorduri comerciale cu cine consideră de cuviinţă. Bruxelles-ul nu renunţă însă la planurile sale şi caută o soluţie pentru a contracara ofensiva energetică rusească.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed