PSD cere Parchetului European să investigheze miniștrii USR pentru achiziția de vaccinuri COVID-19 din România

0

PSD cere Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi, să investgheze modul în care miniștrii USR ai Sănătății au achiziționat vaccinurile anti-COVID, potrivit unui comunicat de presă.

”PSD consideră că anunțul Parchetului European (EPPO), care a confirmat că are în curs de desfășurare o investigație cu privire la achiziția de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană, era unul așteptat. PSD susține însă că, pe lângă cercetarea circumstanțelor în care s-a negociat și s-a încheiat contractul cadru la nivelul Comisiei Europene, o parte consistentă a anchetei trebuie să vizeze motivele care au stat în spatele deciziei miniștrilor USR de a achiziționa o cantitate uriașă de vaccinuri în 2021. Deciziile sunt de neînțeles în condițiile în care la acel moment România avea deja comenzi ferme pentru un număr de doze ce acoperea vaccinarea de două ori, cu schema completă, a întregii populații eligibile din România”, arată comunicatul citat.

Cererea PSD vine după ce Parchetul European (EPPO) a confirmat vineri că are o anchetă în curs de desfășurare privind achiziționarea de vaccinuri COVID-19 în Uniunea Europeană. Această confirmare excepțională vine ca urmare a interesului public extrem de ridicat. În această etapă, nu vor fi făcute publice alte detalii, se mai precizează în comunicatul Parchetului European.

”Sperăm ca Parchetul European să cerceteze dacă această achiziție aberantă, care a provocat un prejudiciu de 1 miliard de euro pentru bugetul României, are sau nu în spate alte motivații decât cele legate de sănătatea publică. Nici până la această oră, reprezentanții USR din Guvern, Dan Barna, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, alături de fostul premier Florin Cîțu, nu au putut să dea explicații pertinente care să justifice această achiziție, realizată în condiții complet dezavantajoase pentru țara noastră”, mai arată PSD.

Social-democrații mai susțin că la data achiziției vaccinurilor ”existau deja informații legate de faptul că populația României manifestă o reținere mai mare la vaccinarea COVID față de restul Europei și nu se discuta nici despre dozele booster, nici despre vaccinarea copiilor și adolescenților sub 18 ani, ceea ce face și mai suspectă achiziția supradimensionată de vaccinuri COVID. Mai mult, la acea dată România încă avea posibilitatea să refuze intrarea într-un nou contract”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.