AcasăExternePutin cel Îngrijorat. Spărgătorul”, „Frumusețea” și „Regata” - mândriile armatei ruse, capturate...

Putin cel Îngrijorat. Spărgătorul”, „Frumusețea” și „Regata” – mândriile armatei ruse, capturate de ucraineni și studiate atent de NATO

Vladimir Putin are foarte multe motive să fie nervos în aceste zile: invazia Ucrainei s-a gripat încă din vară, iar de o lună încoace armata rusă a intrat serios în marșarier, după succesele pe care ucrainenii le-au înregistrat consecutiv în contraofensivele reușite de la Harkov-Izium, Liman și, mai nou, în sud, la Herson, unde forțele Kievului au spart linia frontului.

După 7 luni de război, rușii au demonstrat mai degrabă că au o armată de sperietori, un melanj de militari profesioniști mai mult sau mai puțin bine pregătiți, mercenari, pușcăriași ori recruți mai mult sau mai puțin bine instruiți.

Și, pe lângă teren, armata rusă a pierdut foarte mulți militari și extrem de multe sisteme de armament. Vechi, foarte vechi dar și foarte moderne. Pe lista „bijuteriilor” militare ale Kremlinului, capturate de uraineni și care vor reprezenta un real inters pentru experții NATO, se numără ultimul tanc intrat în dotarea armatei ruse, dar și cele mai moderne sisteme de bruiaj ori de război electronic ale Moscovei.

După spargerea din septembrie a liniilor ruse din regiunea Harkov-Izium, ucrainenii au reușit să captureze aproape „în țiplă” cel mai modern tanc aflat în prezent în dotarea armatei ruse: modelul T-90M, supranumit „Spărgătorul” („Prorîv”, în limba rusă) lui Putin. Din imaginile prezentate de Kiev, tancul respectiv era prevăzut inclusiv cu o foarte modernă prelată de camuflaj „Nakidka”. Plasa de camuflaj reduce inclusiv amprenta termică și radar a tancului ceea ce, în teorie, îl face mai greu de detectat de către rachetele antitanc.

„Spărgătorul” T-90M reprezintă cea mai nouă modernizare a tancului T-90, intrat oficial în dotarea armatei ruse în 1994. Modernizările au vizat în special sistemele de ochire și de tragere, senzorii, propulsia și noul blindaj reactiv „Relikt” – detalii „critice” care, conform Insider, vor fi extrem de bine studiate de experții occidentali ai NATO. Tancul a fost prezentat prima oară în 2016 și a intrat în exploatarea armatei ruse în 2020.

Tancuri T-90M în Piaţa Roşie din Moscova, pe 7 mai 2022, cu prilejul repetiţiilor pentru parada militară de pe 9 mai. Foto: Profimedia Images

În jur de 100 de astfel de blindate sunt în prezent operaţionale în cadrul unor unităţi de elită ale armatei ruse, unele dintre ele implicate direct în invazia Ucrainei, mai exact Divizia Mecanizată Kalinin Taman, parte a Armatei 1 de Gardă Tancuri – o armată de elită, destinată a lupta contra NATO și care a suferit pierderi grele în Harkov.

Ucrainenii au reușit inclusiv să „spargă” cel puțin o dată „Spărgătorul” lui Putin

Capturarea unui „Spărgător” aproape intact (cel din imaginile publicate are doar o șenilă defectă) poate fi o lovitură grea pentru Moscova și armata lui Putin și un cadou nesperat pentru experții NATO care pot studia astfel „la prima mână” una din armele recent intrate în dotarea rușilor. În plus, ucrainenii au reușit să distrugă un T-90M în luna mai. Faptul că tancurile au fost sfințite de un sobor de preoți la plecarea pe frontul din Ucraina nu a reușit să le ofere protecție totală împotriva armelor antitanc ucrainene.

Până în prezent, Rusia a pierdut în Ucraina cel puțin 1.250 de tancuri – și asta doar în baza confirmărilor video și foto de pe linia frontului – o cifră uriașă pentru un conflict modern. Dintre acestea 421 au fost capturate de ucraineni care le folosesc acum chiar împotriva forțelor ruse.

„Regata” aviației ruse. Ce comoară au descoperit ucrainenii în epava unui avion prăbușit lângă Harkov

La un moment dat, rușii au pierdut lângă Izium, în primele zile ale invaziei, un avion multirol de ultimă generație Suhoi-30. Avionul a fost șters din acte, iar rușii nu au avut nicio curiozitate să mai cerceteze locul unde s-a prăbușit aeronava. Epava Suhoiului rusesc a ajuns însă sub controlul trupelor ucrainene, laolaltă cu întreaga regiune din Herson recucerită de Kiev după succesul contraofensivei-fulger din septembrie. Iar ucrainenii – și, indirect, NATO – au făcut o descoperire pe cât de surprinzătoare, pe atât de spectaculoasă: un sistem „aproape intact” de război electronic, cunoscut în jargon militar sub denumirea de „Regata”.

„Suita” completă de război electronic a avioanelor rusești conține un sistem de bruiaj și un receptor pasiv care detectează emisiile electromagnetice (și care alertează, practic, pilotul, atunci când o rachetă radar inamică „se fixează” pe țintă). Sistemul de bruiaj are rolul de a „păcăli” radarele inamice (inclusiv cele ale rachetelor aer-aer) prin generarea de „emisii radio false” care „maschează” astfel amprenta radar a avionului și fac dificilă localizarea sa sau „fixarea” rachetelor adverse.

„Frumusețea” lui Putin, sistemul de război electronic despre care Moscova susține că poate bruia sateliții NATO – capturat și el de forțele Kievului

În materie de război electronic, ucrainenii au reușit să obțină o victorie importantă încă din prima lună de război: forțele Kievului au capturat cu acea ocazie „Frumusețea-4” („Krasuha-4” în rusă) unul din cele mai moderne sisteme de război electronic al Rusiei. Pe rețelele sociale au apărut fotografii cu un „container” capturat de militarii ucraineni în apropiere de Kiev și care a fost ulterior identificat drept centrul de comandă al unuia dintre cele mai performante sisteme de război electronic din dotarea armatei ruse, care poate fi folosit pentru bruierea avioanelor-radar AWACS ale NATO și – conform Moscovei – chiar pentru „perturbarea” sateliților de spionaj aflați pe orbita terestră.

În plus, după 7 luni de război în Ucraina, ucrainenii au reușit să captureze inclusiv obuzierele autopropulsate de ultimă generație ale rușilor – prezenate și ele cu mare fală în timpul paradelor de 9 mai din Piața Roșie.

În plus, conform site-ului Oryx, specializat în publicarea de imagini provenite din surse deschise sau oficiale despre pierderile de echipament ale ambelor tabere din războiul din Ucraina, armata lui Putin a pierdut 163 de centre de comunicații mobile, din care cel puțin 74 au fost capturate de ucraineni până pe 4 octombrie. De asemenea, cel puțin 16 sisteme de bruiaj și război electronic rusești au fost distruse sau capturate de forțele Kievului până la aceeași dată.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.