Rafila neagă criza de paracetamol şi ibuprofen din România: „Nu avem aceste probleme”

0

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, marți, după ce a discutat cu firmele de medicamente că în România nu este în acest moment o criză de paracetamol şi ibuprofen.

Totodată, Rafila a precizat că tot astăzi va avea loc ultima întâlnire cu marii distribuitori de medicamente, prin care se va stabili o procedură astfel ca toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă de paracetamol şi ibuprofen, indiferent de denumirea lor comercială.

„Concluzia este că nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen. Chiar, în momentul de faţă, faţă de alte ţări din Europa care au dificultăţi în furnizarea de paracetamol, în România nu avem aceste probleme datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în ţara noastră, aceste substanţe şi există atât variantele pentru adulţi, cât şi variantele pentru uz pediatric”, a spus ministrul Sănătăţii, după o întâlnire la minister cu reprezentanţii firmelor de medicamente.

O nouă întâlnire cu reprezentanții fabricilor de medicamente

Totodată, Alexandru Rafila a spus că marți după-amiază va avea loc ultima întâlnire cu marii distribuitori de medicamente, prin care se va stabili o procedură astfel ca toate farmaciile să fie aprovizionate cu orice formă disponibilă de paracetamol şi ibuprofen, indiferent de denumirea comercială.

„Chiar dacă denumirea comercială, de multe ori, este atractivă şi oamenii cunosc mai bine una dintre aceste denumiri, important este ca populaţia să aibă disponibilitate la medicamente care conţin în mod similar substanţa activă, în acelaşi dozaj sau pe aceeaşi cale de administrare şi cu siguranţă, împreună cu dânşii, vom găsi cele mai bune soluţii, încât să nu discutăm despre discontinuitatea acestor produse pe piaţă”, a mai spus ministrul.

„Astăzi nu am vorbit despre preţul medicamentelor. Am început să discutăm ieri despre această problemă şi sunt lucruri de bun simţ, pentru că sunt şi producătorii de medicamente şi, spuneam mai devreme, şi spuneam mai devreme de numeroasele fabrici de medicamente din România la care costurile de producţie au crescut odată cu creşterea preţurilor la utilităţi şi la materiile prime, sunt mai multe lucruri pe care le vom propune în perioada următoare.

„Am făcut cred că multe progrese”

Cu siguranţă, unele dintre ele vor fi sprijinite şi la nivelul Guvernului, pentru că, în mod evident, adaptarea la rata inflaţiei, care a fost aplicată pe categorii de bunuri şi servicii, de ea trebuie să beneficieze şi producătorii de medicamente generice din România şi o să vedem alte măsuri legate de politica de preţ”, a mai spus ministrul Rafila, adăugând că există un grup de lucru privind politica de preţ în România.

„Am făcut cred că multe progrese încât să eliminăm ceea ce numim dublă referenţiere sau să nu luăm în considerare referenţierea la molecule care nu există pe piaţa din România şi să găsim preţul cel mai bun, dacă se poate, nu pentru producători, ci cel mai bun pentru populaţia din România la care pot găsi medicamentele şi nu mai dispar medicamentele de pe piaţă, cum s-a întâmplat în ultimii mai mulţi ani”, a mai spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.