Rafila: Problema legată de mască, prea mult dezbatută la nivel juridic și legislativ

Problema legată de masca de protecție este prea mult dezbatută la nivel juridic și legislativ, aceasta fiind o barieră împotriva infecției, ci nu o botniță, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, la o zi după ce CCR a declarat neconstituțională OUG care impune masca de protecție și în spațiile deschise. „Utilizarea corectă a măştii este o măsură de bun simţ pe care ar trebui să o aplicăm cu toţii, chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunţăm la mască în exterior,”, a afirmat Rafila.

El a spus că Guvernul așteaptă motivarea Curții Constituționale și „va actualiza” OUG care reglementează purtarea acesteia în spațiile deschise.

Rafila a afirmat că măsurile legate de renunțarea la mască în exterior sau în spațiile închise trebuie corelate cu evoluția a doi indicatori: numărul de pacienți cu COVID spitalizați la ATI, care rămâne stabil, în ciuda scăderii numărului persoanelor internate, și numărul deceselor.

  • „Dacă transmiterea comunitară se dovedește intensă și numărul de cazuri la ATI rămâne ridicat, atunci Guvernul va lua decizii care să respectă nevoii de protejare a populației (…)
  • Se va lua decizia în funcție de momentul la care se va publica motivarea deciziei Curții Constituționale”, a declarat Rafila la finalul ședinței de guvern.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că problema legată de masca de protecție este prea mult dezbatută la nivel juridic și legislativ, aceasta fiind o barieră împotriva infecției, ci nu o botniță:

  • „Problema legată de mască cred că este, din punctul meu de vedere, prea mult dezbătută la nivel juridic, legislativ.
  • Până la urmă, masca este o barieră împotriva transmiterii infecţiei, este o protecţie ca să nu te infectezi, e o barieră mecanică care de multe ori s-a arătat eficientă, lucrul ăsta este absolut demonstrat din punct de vedere stiinţific.
  • Utilizarea corectă a măştii este o măsură de bun simţ pe care ar trebui să o aplicăm cu toţii. Chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunţăm la mască în exterior, sfatul meu este să utilizăm masca în exterior atunci când ajungem în zone aglomerate pentru că riscul de transmitere a bolii rămâne încă ridicat”.

Întrebat dacă, prin urmare, ar putea exista un vid legislativ legat de purtarea măștii în spațiile deschise, Rafila a refuzat să comenteze.

Ordonanța de urgență privind impunerea măștii de protecție în aer liber este neconstituțională. Decizia a fost luată marți de către Curtea Constituțională, care spune că Ordonanța de guvern ce reglementează măsurile luate în contextul pandemiei, între care obligativitatea purtării măştii în spațiile deschise, este neconstituţională din motive care ţin de procedura legislativă, și nu de fond.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed