AcasăEconomieBurseRandament de 15% pe Bursă până la sfârşitul anului. Cu portofoliul Money.ro

Randament de 15% pe Bursă până la sfârşitul anului. Cu portofoliul Money.ro

Aveţi 10.000 de lei şi vreţi să-i investiţi. Noi vă propunem ca soluţie să faceţi o investiţie pe Bursă pentru că este unul din puţinele sectoare care a performat în criză şi încă mai are potenţial de creştere. În acest sens am încercat să construim, împreună cu specialiştii de la societatea de servicii de investiţii financiare Tradeville, un portofoliu de acţiuni echilibrat care are potenţialul de a aduce un profit de circa 15% până la sfârşitul anului. Portofoliul prezintă 10 acţiuni şi proporţia în care ar trebui să fie alocaţi banii pentru achiziţionarea fiecărui titlu.

Acţiunile şi banii care ar trebui investiţi pe ele sunt : SIF1(SIF Banat – Crişana) – 1.000 de lei, BRD(Banca Română pentru Dezvoltare) – 1.000 de lei, SIF5(SIF Oltenia) – 1.500 de lei, BRK(SSIF Broker Cluj) – 1.500 de lei, IMP(Impact S.A.) – 800 de lei, ART(Artrom Slatina) – 800 de lei, ALR(Alro Slatina) – 800 de lei, şi CMCM(Compania de Construcţii Montaj Constanţa) – 800 de lei, BIO (Biofarm) - 1.000 de lei şi ALBZ (Albalact) – 800 de lei.

În tabelul ataşat sunt prezentate doar ponderile acţiunilor în portofoliu astfel încât să vă puteţi orienta corespunzător în cazul în care dispuneţi de o sumă mai mică sau mai mare celei de 10.000 de lei


Selecţia acţiunilor în portofoliu s-a făcut punând accent pe sectoarele financiar şi construcţii. Din aceste două domenii am ales SIF1, BRD, IMP, SIF5, BRK, ART, ALR şi CMCM. În cazul unei continuări a evoluţiei ascendente a bursei în următoarele luni până la sfârşitul anului, există şanse ca cele două sectoare să înregistreze aprecieri peste medie.

“Celelalte două acţiuni alese, BIO  şi ALBZ  sunt reprezentatele a doua sectoare defensive în mod normal, însă sectorul farmaceutic ar putea fi o surpriză plăcută în următorii ani datorită trendului de îmbătrânire a populaţiei din România”, spune Marius Pandele, şeful departamentului de analiză Tradeville.

Alocarea activelor în portofoliu s-a făcut ţinând cont de indicatorul beta(măsoară volatilitatea unei acţiuni în comparaţie cu indicele de referinţă BET al BVB), 7 din cele 10 actiuni având un beta cu valori peste 1 (ceea ce se traduce printr-o creştere a acţiunii într-un ritm mai alert decat piaţa).

Un al doilea criteriu de selecţie a titlurilor luat în calcul îl reprezintă deviaţia medie standard, adică distanţa cu care ar putea varia acţiunea de la randamentul său mediu. Pentru 7 din cele 10 acţiuni indicatorul are valori sub 5. Din acest punct de vedere, acţiunile mai riscante sunt: IMP, ART şi CMCM, care au şi o pondere mai mică în portofoliu.

“Am estimat că exista şanse destul de mari ca indicele BET să crească cu încă aproximativ 13% faţă de nivelul actual (6050 de puncte). Randamentul posibil pe acţiune a fost estimat pornind de la evoluţia probabilă a indicelui BET coroborată cu rata fără risc de 7% a titlurilor de stat şi de beta aferent fiecărei acţiuni.


Ţinând cont de ponderile iniţiale ale fiecărei acţiuni în portofoliu şi de randamentul estimat al acţiunii am ajuns la un randament estimat al portofoliului de circa 15%.
Coeficientul de variaţie(CV) se calculează ca raport dintre deviaţia medie standard şi randamentul estimat al fiecărei acţiuni. O valoare cât mai mică indică un risc mai mic, portofoliul fiind compus din 7 acţiuni cu CV < 35, în timp ce IMP, ART si CMCM sunt considerate mai volatile.

Aceasta nu este, în niciun caz o recomandare de investiţie. Articolul vrea doar să ofere, orientativ, o posibilitate de a-ţi maximiza profitul într-o piaţă de capital foarte volatilă precum cea autohtonă 

Ultimele Articole