Raportul Fitch a ieftinit acţiunile financiare listate la Bursă

Titlurile bancare şi cele ale societăţilor de investiţii s-au depreciat puternic în ultima săptămână la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), după ce agenţia de rating Fitch a inclus România printre statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate al sectorului bancar, susţin analiştii.

Indicele celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) a scăzut în perioada 7-11 aprilie cu 4,52%, anulând câştigurile uşoare înregistrate două săptămâni la rând, în timp ce sectorul bancar a afişat pierderi de până la 5,53%. În intervalul 24 martie – 4 aprilie, SIF-urile recuperaseră în medie 4,21%, în timp ce indicele general al pieţei câştiga 4,75%.

Optimismul părea să fi revenit în şedinţa de luni pe Bursa de Valori Bucureşti, după ce băncile şi societăţile de investiţii consemnau aprecieri importante, în ton cu evoluţia marilor burse străine, în timp ce lichiditatea urcase cu două treimi, deşi piaţa era făcută de investitorii mici. „Dacă ne uităm la rulajele şedinţei de luni, putem spune că cel mai probabil investitorii mici au ridicat piaţa”, declara pentru NewsIn, Virgil Ivanov, analist la KD Capital Management.

De marţi, scăderile au revenit pe toţi indicii, după ce BET acumulase peste 6% în ultimele şase zile. „Scăderile au avut ca punct de plecare decizia agenţiei de Fitch de a încadra România într-o categorie de risc mai ridicată, ca urmare a vulnerabilităţii sistemului financiar pe fondul creşterii accelerate a creditării şi a aprecierii leului din prima jumătate a anului trecut”, informează o analiză a Intercapital Invest.

Agenţia de rating Fitch a inclus România printre statele cu cel mai ridicat grad de vulnerabilitate în 2007 la riscurile sistemice care vizează sectorul bancar, din cauza creşterii prea rapide a creditării şi volatilităţii mari a cursului de schimb, arată un raport publicat luni de Fitch.

Şedinţa de miercuri a fost dominată de vânzările masive cu titlurile celor cinci societăţi de investiţii financiare, care au atras 62% din lichiditatea zilei şi au coborât indicele BET-FI cu 1,88%, în timp ce piaţa s-a depreciat pe ansamblu cu circa 1,49%.

Analiştii Intercapital consideră că scăderile se încadrează totuşi în evoluţia ultimelor luni, în care a putut fi observată o forţă redusă a cumpărătorilor, majoritatea dintre aceştia având un orizont de investiţie de numai câteva zile.

Bursa s-a depreciat semnificativ în şedinţa de vineri, cu scăderi ale indicilor cuprinse între 1,1% şi 2,08%, pe o lichiditate comprimată cu un sfert, pe fondul deprecierii puternice a acţiunilor bancare, pe care unii brokeri o puneau pe seama speculaţiilor jucătorilor de pe piaţa din Sibiu.

„Atitudinea speculativă a investitorilor prezenţi în acest moment în piaţă explică de ce la primul semnal negativ piaţa reacţionează foarte rapid, amplitudinea scăderilor fiind mai mare decât în mod normal”, se mai arată în analiza Intercapital.

Valoarea zilnică medie a tranzacţiilor cu acţiuni încheiate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost în intervalul 7 – 11 aprilie de 27,34 milioane lei (7,45 milioane euro), cu 23% mai mare faţă de media din săptămâna 31 martie – 4 aprilie, de 22,19 milioane lei (5,96 milioane euro).

Acţiunile şi obligaţiunile tranzacţionate în ultima săptămână au generat o lichiditate de 136,91 milioane lei (37,30 milioane euro), după ce săptămâna precedentă schimburile au însumat 113 milioane lei (30,37 milioane euro). Capitalizarea pieţei reglementate a BVB a scăzut cu 3,2% în ultima săptămână, la 116,68 miliarde lei (32,29 miliarde euro), în vreme ce în 4 aprilie valoarea pieţei se ridica la 120,6 miliarde lei (32,46 miliarde euro). Toţi indicii Bursei de Valori Bucureşti s-au depreciat  moderat în intervalul analizat, cu până la 4,52%.

Astfel, indicele BET, care arată evoluţia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la Bursa de Valori Bucureşti, s-a depreciat în săptămâna 4-11 aprilie cel mai puţin dintre toţi indicii – cu 2,83%, de la 7.183,46 puncte în şedinţa din 4 aprilie, până la 6.980,21 puncte la sfârşitul şedinţei de vineri. De la începutul anului, BET s-a devalorizat cu 28,96%.

„Deşi piaţa ar avea în anumite şedinţe tendinţa naturală de revenire a cotaţiilor (lucru normal chiar pe o piaţă în scădere), ordinele de vânzare introduse agresiv în piaţă determină stagnarea cotaţiilor, urmată invariabil de accentuarea scăderilor în momentul în care pieţele externe înregistrază scăderi”, concluzionează o analiză a KTD Invest.

Indicele compozit al pieţei BET-C, care reflectă evoluţia acţiunilor listate la primele două categorii ale Bursei, cu excepţia SIF-urilor, a coborât cu 3,36%, de la 5.097,68 puncte până la 4.926,32 puncte, şi a pierdut în acest an cel mai puţin dintre toţi indicii, 26,09%.

Indicele BET-FI, care arată evoluţia celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), a pierdut cel mai mult  în ultima săptămână – 4,52% – de la 54.875,15 puncte până la 52.394,74 puncte. Comparativ cu începutul anului, BET-FI a pierdut cel mai mult dintre toţi indicii – 33,40%.

„În piaţă sunt foarte puţini jucători pe SIF-uri şi în momentul în care cineva are de vândut o cantitate semnificativă pentru nivelul de volume care se tranzacţionează în ultima perioadă, nu face decât să provoace astfel de scăderi”, a explicat Adrian Bărbulescu, analist la Prime Transaction.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflectă evoluţia a 15 dintre cele mai tranzacţionate companii de la BVB (BRD SocGen, Banca Transilvania, Erste Bank, Rompetrol Rafinare Constanţa, Petrom, Impact,  Antibiotice Iaşi, Flamingo International, Transelectrica, Transgaz Mediaş, Biofarm, Compa, Condmag, Turbomecanica şi Alumil Rom Industry), s-a depreciat cu 3,51% – de la 16.237,05 puncte până la 15.667,56 puncte – şi a coborât cu 27,82% de la începutul anului.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed