Reprezentanții FMI, ușor iritați: Continuăm discuțiile la Washington

„Economia a continuat să-şi revină şi este aşteptată acum să crească cu 2,8% în acest an. Dezechilibrele fiscale au fost reduse şi deficitul de cont curent a rămas scăzut. În perspectivă, echipele (FMI şi Comisiei Europene, n.r.) au avut discuţii constructive cu autorităţile române despre cum să asigure continuarea progreselor şi au ajuns la acord asupra unor politici importante în această privinţă. Totuşi, unele chestiuni rămân nerezolvate. Discuţiile cu autorităţile române vor continua de la sedii”, se arată într-un comunicat al Fondului.

 

Echipe ale FMI şi Comisiei Europene s-au aflat la Bucureşti în perioada 2-12 iunie pentru discuţii privind a treia evaluare în cadrul acordului stand-by al FMI cu România şi pentru prima evaluare a programului preventiv pentru balanţa de plăţi cu Uniunea Europeană.

 

Premierul Victor Ponta a declarat joi seara că de la 1 octombrie contribuţiile de asigurări sociale vor fi reduse la angajator cu cinci puncte procentuale, cu un impact bugetar de 850 milioane lei, fără majorarea deficitului bugetar, şedul Executivului precizând însă că măsura nu are acordul FMI, ci este asumată de Guvern.

 

„Considerăm că reducerea CAS cu cinci puncte trebuie aplicată chiar de anul acesta şi putem să ne permitem acest lucru. Putem în mod rezonabil şi sustenabil să transmitem către Parlament proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5 puncte pentru ultimul trimestru, începând cu 1 octombrie, deoarece în acest fel nu trebuie să creştem niciun fel de taxă sau impozit. Avem capacitatea, fiind buni gospodari ai bugetului şi având încasări suplimentare şi cheltuieli mai mici, pentru 2014, de a acoperi impactul negativ”, a spus Ponta.

El a susţinut că cele 850 milioane lei necesare acoperirii impactului aferent ultimului trimestru sunt disponibili în buget.

„Acordul cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială rămâne funcţional, nu se întrerupe, reziliază sau denunţă. Principalii beneficiari vor fi angajaţii, pentru că angajatorii – şi asta vom urmări în mod clar – vor scoate la suprafaţă acele contracte de muncă din zona gri, în care pe cartea de muncă sunt mai puţini bani decât în realitate pentru a se evita impozitarea şi, în al doilea rând, crearea de noi locuri de muncă”, a afirmat Ponta.

Întrebat însă dacă reducerea CAS din octombrie are acordul FMI şi al Comisiei Europene, premierul a răspuns că nu, deoarece nu există nici acord, nici dezacord, Fondul solicitând doar respectarea ţintelor macroeconomice, iar când au fost tăiate salariile şi pensiile nu a existat nici atunci un acord al Fondului.

 

Guvernul şi Fondul Monetar Internaţional nu au ajuns la un acord pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de la 1 iulie.

 

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed