Repsol amenință: Dăm în judecată pe oricine se implică în activitatea YPF

Compania Repsol-YPF a fost creată în urma privatizării companiei YPF în anii ’90. Argentina a decis în urmă cu o săptămână naţionalizarea acesteia şi retragerea concesiunilor petroliere pe care i le-a acordat în mai multe provincii, reproşându-i că nu şi-a respectat angajamentele legate de forările de petrol, că a investit prea puţin, iar cantitatea de petrol extrasă nu a ţinut pasul cu nevoile în creştere ale economiei argentiniene, toate acestea în timp ce Repsol încasa dividende consistente din acţiunile deţinute la YPF.

 

Experţii în domeniul petrolier afirmă că Argentina va avea nevoie de investitori strategici pentru a exploata vastele sale rezerve petroliere, unele dintre ele descoperite de Repsol. De altfel, oficiali argentinieni s-au întâlnit săptămâna trecută în acest scop cu reprezentanţi ai companiei Franceze Total şi ai brazilienei Brazil Petrobras, anunţând că ambele doresc să-şi extindă activitatea în Argentina, noi întâlniri fiind programate cu societăţile americane Chevron, ExxonMobil şi Apache.

 

Repsol estimează valoarea acţiunilor preluate de statul argentinian la circa 10,5 miliarde de dolari, dar nu este clar dacă va primi vreo despăgubire. Potrivit cotidianului argentinian La Nacion, ministrul adjunct al Economiei, Axel Kicillof, desemnat de preşedinta Cristina Kirchner să conducă societatea YPF, a asigurat că Repsol nu va primi ‘nici un cent’.

 

Producţia de petrol a Argentinei a scăzut cu 22% în perioada 2000-2010, deşi cererea internă a crescut cu 40%, potrivit datelor furnizate de Institutul argentinian pentru Petrol şi Gaze, astfel încât guvernul de la Buenos Aires este nevoit să importe anual petrol în valoare de miliarde de dolari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed