Revista presei 17.02.2011 – Cine este omul care a adus giganţilor telecom amenda de 63 mil. euro

ZF: Omul care a adus giganţilor telecom o amendă de 63 de milioane de euro: Mă bucur că s-a luat decizia, dar prea târziu. „Sunt fericit că a fost luată o decizie în urma anchetei împotriva Vodafone şi Orange, dar nu sunt mulţumit pentru că a fost luată după cinci ani şi pentru că am fost nevoit să închidem businessul”, spune Sanjay Bhasin, indianul care a fondat Netmaster Communications, a cărui sesizare a dus la amendarea Orange şi Vodafone cu 63 de milioane de euro pentru abuz de poziţie dominantă. Bhasin susţine că în 2005 a depus două plângeri la autoritatea de reglementare în comunicaţii pe motiv că Orange şi Romtelecom îi bloca accesul la reţelele lor şi alta legată de faptul că împreună cu Vodafone practicau tarife mult mai mari decât cerea legea. Potrivit lui Bhasin, operatorii impuneau un tarif de interconectare abuziv, în condiţiile în care ei cumpărau minute de interconectare angro.

Adevărul-Foreign Policy: Cum pot intra universităţile româneşti în topurile globale. Universităţile româneşti pot deveni competitive pe măsură ce va creşte cererea de cercetare din partea mediului privat. Sprijinirea parteneriatelor lor cu firme inovatoare, prin fonduri structurale, este un mecanism mai sănătos de creştere a calităţii educaţiei şi cercetării decât investiţia directă în resursa umană. Oraşul Oulu din Finlanda este printre cele mai nordice din lume. Multă vreme, principala industrie din Oulu a fost procesarea lemnului. În 1959 însă, Oulu a înfiinţat o universitate, care la început avea doar trei facultăţi: Filosofie, Tehnologii şi Pedagogie. Acum, universitatea din Oulu este in topul Shanghai 500. Ingredientele succesului? Guvernul finlandez a amplasat în Oulu centrul naţional de cercetare în electronică, iar compania Nokia a investit în producţie şi cercetare.

Gândul: Supraevaluarea companiilor IT riscă să atragă o nouă bulă speculativă şi o criză financiară. Valoarea firmelor din noua generaţie, precum Twitter şi Facebook, creşte de la o zi la alta, la fel ca în perioada de la sfârşitul anilor `90, care avea să se încheie cu pierderi de 5.000 miliarde USD din valoarea acţiunilor. Creşterea necontenită a sumelor la care sunt evaluate companii IT ca Twitter şi Facebook, alături de implicarea în acţionariatul lor a unor giganţi ai speculaţiilor financiare precum Goldman Sachs (GS) atrag riscul unei noi bule speculative, al cărei deznodământ să fie o altă criză financiară globală.

Capital: Cum au ajuns mall-urile la tribunal. Proprietarii de malluri continuă războiul împotriva chiriaşilor. Pe masa judecătorilor apar tot mai multe solicitări de declanşare a procedurii de insolvenţă sau a falimentului pentru diferiţi retaileri locali şi chiar internaţionali. În majoritatea dosarelor se invocă neachitarea chiriei faţă de proprietar. O parte din retaileri apelează la soluţia insolvenţei, ca măsură protectivă, înainte ca proprietarii de malluri să se sesizeze în instanţă.

România liberă: Pe ce averi stau sindicaliştii. Unii dintre ei câştigă mii de euro pe lună şi au sute de mii de euro la bancă, în timp ce alţii au declarat doar o Dacia, salarii mici şi alocaţia pentru copil. România Liberă vă prezintă averile declarate – şi pe cele neoficiale – ale celor 14 sindicalişti vizaţi de investigaţia ANI. Agenţia Naţională de Integritate vrea să vadă dacă liderii de sindicat îşi pot justifica averile, dacă unii dintre ei sunt incompatibili, din cauza firmelor la care sunt asociaţi şi, nu în ultimul rând, de ce unii sindicalişti refuză să depună declaraţiile de avere. Vestea că are loc o asfel de investigaţie i-a nemulţumit pe majoritatea celor vizaţi, care s-au grăbit să speculeze că ancheta are legătură cu recentele acuzaţii împotriva liderului Sed Lex, Vasile Marica, potrivit cărora acesta primea mită de la vameşi. Citeşte pe România liberă ce averi au liderii de sindicat

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed