AcasăExterneRishi Sunak va fi prim-ministrul Regatului Unit

Rishi Sunak va fi prim-ministrul Regatului Unit

Fostul ministru de Finanțe Rishi Sunak va fi următorul prim-ministru al Regatului Unit, după ce singurul său rival, Penny Mordaunt, s-a retras din competiția internă din Partidul Conservator.  Sunak a fost ales lider al Partidului Conservator și va fi viitorul prim-ministru al Regatului Unit după demisia lui Liz Truss. 

Luni dimineață, Sunak avea deja peste 160 de semnături ale parlamentarilor conservatori.  Sunak a ieșit pe locul doi în ultima competiție pentru șefia partidului și guvernului britanic, fiind învins de Liz Truss la votul membrilor partidului, însă câștigând toate rundele de vot la nivel parlamentar. Rishi Sunak va deveni primul hindus și prima persoană de culoare care va conduce guvernul Marii Britanii. La vârsta de 42 de ani, este și cea mai tânără persoană care a preluat funcția în ultimii 200 de ani.

Cine este Rishi Sunak

Părinții lui Rishi Sunak au emigrat în Marea Britanie din Africa de est și au origini indiene. Fiul lor s-a născut în Southampton în 1980, acolo unde tatăl său lucra ca medic generalist și mama sa era farmacistă. Sunak a învățat la școala exclusivistă Winchester College, lucrând ca ospătar la un restaurant curry pe timp de vară, și apoi la Oxford unde a studiat filozofie, politică și economie.

În timp ce studia la Universitatea Stanford, a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Akshata Murthy, fiica lui Narayana Murthi, un miliardar din India și co-fondator al Infosys, gigantul din domeniul IT. Sunak și Murhty au două fete – Krishna și Anoushka. Akshata M. lucrează ca director al firmei de investiții a tatălui ei, Catamaran Ventures, dar are și propria sa casă de modă, Akshata Designs.

Cuplul trăiește în Marea Britanie și au un apartament în Santa Monica, California. Potrivit The Times, averea personală a soției se ridică la 300 de milioane de lire sterline. În ciuda bogăției de care se bucură acum, familia Akshatei are o istorie modestă și se trage dintr-un orășel din sudul Indiei. Tatăl ei a spus că nu aveau destui bani să cumpere un televizor sau alte bunuri non-esențiale când copiii lui erau mici. Și chiar și după ce compania lui Narayana M. a devenit de succes, acesta o punea pe fiica lui să meargă cu ricșa la școală ca să învețe „importanța austerității”.

Socrul lui Sunak, fondatorul companiei Infosys, este unul dintre cei mai bogați oameni din lume

Narayana M. este acum unul dintre cei mai bogați oameni din lume și însuși Sunak a spus că acesta poate fi foarte „intimidant”. Miliardarul, căruia i se mai spune și „Steve Jobs de India”, are acum 74 de ani și s-a retras din activitate, scrie Four Nine. Vorbind despre relația cu socrii săi, Sunak a spus că „cel mai important lucru pentru [ei] este dacă fiica lor este fericită”, potrivit Business Standard.

„Cumnatul meu, Rohan, are mai mult IQ și diplome decât orice altă persoană pe care o cunosc (în afară de unchiul soției mele) și învăț multe de la el”. Din 2001 până în 2004, Sunak a lucrat ca analist pentru Goldman Sachs și mai târziu a devenit partener în două fonduri de investiții. Sunak este considerat unul dintre cei mai bogați membri ai parlamentului, dar nu a specificat niciodată în mod public care este averea sa. Din 2015, Sunak a devenit ministru în guvernul lui Theresa May înainte să ajungă secretar-șef al Trezoreriei odată cu venirea la putere a succesorului lui May, Boris Johnson.

Sunak a fost promovat pe postul de ministru de finanțe în februarie 2020 și a fost, inițial, un aliat vocal al lui Johnson, însă când a demisionat a spus că simte că strategia sa pentru gestionarea economiei este „prea diferită [din punct de vedere] fundamental” față de cea a prim-ministrului. Sunak a fost de partea conservatorilor care au dorit ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, declarând pentru Yorkshire Post că în acest fel Regatul unit va deveni „mai liber, mai drept și mai prosper”.

Fostul ministru al finanțelor a spus că regulile de imigrare au reprezentat un alt motiv pentru care s-a alăturat taberei „Leave”, adăugând că o strategie de imigrare bine aplicată poate fi în beneficiul țării, dar că acest lucru nu se poate realiza fără a deține controlul asupra granițelor Marii Britanii. Sunak a votat pentru acordul Brexit al Theresei May de fiecare dată când a fost supus votului în parlament. A fost apoi răsplătit cu sprijinul lui Boris Johnson și cu o promoție în iulie 2019 care l-a propulsat în poziția de secretar-șef al Trezoreriei.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.