ROBOR la trei luni avansează la pragul psihologic de 1,50%, după 12 şedinţe de stagnare

Indicele ROBOR la trei luni, în conformitate cu care se evaluează dobânzile variabile pentru creditele în lei, a avansat ieri, la 1,50%, după 12 şedinţe de stagnare, la pragul de 1,49%, se arată într-o analiză KeysFin.

Indicele ROBOR la 3 luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019.

La începutul lunii în curs, indicele ROBOR la trei luni a fost apreciat la 1,53% în data de două iunie, coborând la 1,52% în data de trei iunie, iar ulterior s-a diminuat la 1,50% în ziua următoare.

Începând cu data de șapte iunie, ROBOR la trei luni a fost cotat, în mod constant, la 1,49%, până ieri, când a consemnat un trend ascendent.

Coborârea consemnată de indicele ROBOR a fost determinată, la începutul anului în curs, de deciziile curente ale Băncii Naționale a României (BNR), de ajustare a dobânzii-cheie şi a ratelor facilităţilor permanente din jurul acesteia.

Mai precis, vineri, 15 ianuarie, Consiliul de Administraţie al băncii a hotărât să relaxeze politica monetară prin scăderea dobânzii-cheie la minimul istoric, de 1,25%, după ce, în anul precedent, a operat trei ajustări ale dobânzii, de la 2,5% la 1,5% pe an.

Măsurile BNR

De la începutul pandemiei de Coronavirus (COVID-19), în anul anterior, Banca Națională a României a înjumătăţit dobânda de politică monetară, după patru ajustări.

Indicele ROBOR la trei luni a finalizat, anul trecut, la 2,03% pe an, în vreme ce, la începutul aceluiași an, era de 3,19% pe an.

În prima zi a anului curent, ROBOR la trei luni înregistra o cotaţie de 2,01%, după care a început să coboare sub 2%.

Indicele ROBOR la trei luni constituie dobânda la care băncile îşi oferă credite, cu o maturitate la trei luni.

În plus, ROBOR reprezintă indicatorul monetar în conformitate cu care se evaluează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare oferite în lei, înainte de luna mai a anului 2019.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru împrumuturile oferite consumatorilor – IRCC – care a înlocuit ROBOR.

Valoarea IRCC aplicabilă în al doilea trimestru din acest an este de 1,67%, sub nivelul din primul trimestru al aceluiași an, de 1,88%.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed