România, cel mai mare deficit bugetar din ultimii şapte ani

Spre comparaţie, în 2017 România avea un excedent de 1,5 miliarde de lei, în 2015 înregistrând un plus de 4,9 miliarde de lei la buget.

 

„Acum avem cel mai mare deficit din ultimii 7 ani”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, amintind că în 2012 deficitul era de 3,4 miliarde de lei, în 2013 a fost de 4,2 miliarde de lei, iar în 2014 de 0,9 miliarde de lei. Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât şi bugetele de pensii şi de şomaj, a încheiat primul trimestru cu un deficit de 4,46 miliarde lei.

 

În ianuarie-martie 2018, veniturile bugetului general consolidat au fost de 66,4 miliarde lei, reprezentând 7,2% din PIB, sunt cu 11,5% mai mari, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

 

”Se înregistrează creşteri semnificative comparativ cu primul trimestru al anului precedent în cazul încasărilor din contribuţiile de asigurări (+31,1%) şi din veniturile nefiscale (+17%). Începând cu luna februarie încasările din contribuţiile sociale au fost influenţate pozitiv de condiţiile legislative noi privind transferul contribuţiilor din sarcina angajatorului în sarcina angajatului, reglementate prin OUG nr. 79/2017”, se arată în comunicat.

 

Veniturile din TVA în primele trei luni au fost de 13,3 miliarde lei, ceea ce reprezintă o creştere cu 2,2% faţă de perioada similară a anului precedent, iar veniturile din accize au fost în sumă de 5,8 miliarde lei (0,6% din PIB) cu 2,6% mai mari comparativ cu perioada similară a anului precedent. De asemenea, încasările din impozite şi taxe pe proprietate au crescut cu 4,5%.

 

Sumele de la Uniunea Europeană în contul plăţilor efectuate sunt de 4,3 miliarde lei.

 

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 70,84 miliarde lei, cu 22,1% mai mari faţă de primele trei luni ale anului precedent.

 

Cheltuielile de personal sunt cu 18,1% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, creşterea fiind determinată de majorările salariale în sectorul bugetar ca urmare a aplicării Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

 

”Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 12,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Creşteri semnificative se înregistrează atât la bugetele locale, cât şi la bugetul fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi la bugetele instituţiilor publice finanţate din venituri proprii şi subvenţii bugetare”, se arată în comunicat.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed