Românii săraci sunt cei mai afectați. Cum sunt împiedicați europenii vulnerabili să își deschidă conturi bancare


Românii săraci sunt cei mai cei mai afectați. Un studiu realizat de Finance Watch indică faptul că, în pofida reglementărilor din cadrul UE, consumatorii vulnerabili din comunitatea europeană se confruntă cu dificultăți în accesarea unui cont bancar de bază. În contextul unei creșteri a costului vieții, organizația non-profit consideră că o revizuire a legislației este mai urgentă ca niciodată pentru a asigura funcționarea sistemului în beneficiul tuturor.

În România, aproximativ trei din zece persoane de peste 15 ani nu aveau un cont bancar în 2021, în timp ce în Bulgaria și Ungaria procentul persoanelor fără cont bancar a oscilat între 12% și 16%.

Raportul subliniază importanța unor reguli solide pentru a garanta accesul facil al consumatorilor vulnerabili la un cont bancar de bază accesibil, având în vedere numărul încă mare al celor fără conturi în UE și al consumatorilor vulnerabili în general.

Mulți consumatori vulnerabili din UE se confruntă în continuare cu bariere în accesarea conturilor bancare de bază

În ciuda Directivei privind conturile de plăți adoptată în 2014 de către UE, mulți consumatori vulnerabili din UE se confruntă în continuare cu bariere în accesarea conturilor bancare de bază, care ar trebui să le permită să primească venituri, să efectueze plăți și să acceseze alte servicii financiare esențiale.

Printre motivele invocate se numără campanii de informare insuficiente, dificultățile legate de accesibilitate, documentație și riscuri excesive, precum și reticența instituțiilor financiare de a oferi și informa consumatorii cu privire la aceste produse.

În România, de exemplu, băncile au oferit în mod proactiv aceste conturi de bază în aproximativ trei din zece cazuri, dar în practică acestea sunt uneori vândute ca parte a unui pachet cu servicii suplimentare, contrar presupunerii inițiale că sunt gratuite pentru consumatorii vulnerabili.

Potrivit Asociației Române a Băncilor, nivelul scăzut al incluziunii financiare poate fi parțial explicat prin economia gri, care a reprezentat în 2021 24% din PIB-ul României.

Organizația Europeană a Consumatorilor consideră că, odată cu reducerea sucursalelor bancare și a serviciilor de numerar, accesul la serviciile bancare de bază devine mai dificil, iar costurile pentru aceste conturi sunt ridicate în multe țări.

Directiva din 2014 a stabilit că statele membre trebuie să se asigure că aceste produse sunt oferite gratuit sau pentru un comision rezonabil, dar nu există clarificări clare privind ceea ce înseamnă rezonabil în acest context.

În ciuda faptului că un cont de plăți este esențial, consumatorii nu ar trebui să fie descurajați să îl aibă din cauza costurilor ridicate.

Persoanele fără adăpost și refugiații sunt și ei vizați de directivă, dar birocrația și lipsa documentelor de identificare îngreunează deschiderea sau menținerea conturilor pentru acești oameni.

În Franța, Bulgaria, Letonia și Republica Cehă, nu există dispoziții specifice cu privire la scutirea de necesitatea de a furniza o adresă pentru deschiderea unui cont bancar de bază.

Legistația nu prea își face treaba

FEANTSA a notat că, deși legislația adoptată de multe state ar trebui să rezolve această problemă, în practică oamenii sunt refuzați de bănci dacă nu pot furniza o adresă permanentă.

Introducerea unei prevederi în Directivele privind conturile de plăți ar putea rezolva problema pentru consumatorii fără documente adecvate, permițându-le să deschidă conturi bancare de bază cu cerințe de monitorizare mai stricte și caracteristici mai limitate.

Această problemă necesită o soluție la nivel european, subliniază Peter Norwood de la Finance Watch, însă orice acțiune va trebui să aștepte până la următorul mandat, deoarece nu sunt planificate acțiuni în acest domeniu până la începutul lunii iulie conform agendei executive a UE.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed