Românul care schimbă definiția muncii la PATRON!

Fiecare companie are o poveste şi în spatele fiecărei companii este un om care are o istorie, interesantă şi de data aceasta, spune Sergiu Voicu, jurnalist Digi24, realizator al campaniei „România Fast Forward”.

– Salut, Ciprian, care este povestea ta? Cum ai ajuns în lumea aceasta a tehnologiei, un domeniu care în anii tăi de început, aproape nu exista!

– Povestea mea a început de la 14 ani, când am fost nevoit să lucrez, spunen Ciprian Morar, antreprenor.

– Nevoit, de ce ?

– Aveam nevoie de bani. Am crescut destul de sărac, îmi amintesc episoadele când mâncam pâine cu unt şi cu muştar, pentru că nu aveam suficiente resurse acasă. Şi am fost nevoit să încep de undeva.

– Rădăcinile? De unde a pornit pasiunea ta pentru tehnologie?

– Tatăl meu, care conducea un atelier de electronică, şi practic am desfăcut orice radio și televizor din casă. Și profesorul meu de matematică cu care am făcut experimente de emiţătoare ca să bruiem meciurile vecinilor.

– Primii bani cum i-ai făcut?

– Tot aşa, la 14 ani, am creat nişte coperte de cărţi religioase. Designul lor. Bani pe care îi puneam din nou în circuit ca să îmi continui şcoala.  Mama m-a sustinut foarte mult în domeniul ăsta şi datorită ei am schimbat şcoala. Doar pentru că la o altă şcoală era un calculator şi mergeam acolo şi mă închideam în cameră cu singurul calculator din zona aia din Târgu Mureş. Îmi amintesc că venea poliţia la noi să îi ajutăm să înţeleagă cum falsifica lumea banii. La nivelul ăsta de detaliu am ajuns, cunoaşteam tehnologiile de tipărit, de prepress. Aveam note mici la toate materiile care nu erau informatică, engleză, geografie, unde nu aveam pasiune.

Iar pasiunea pentru informatică şi design avea să îi definească viaţa.

Mircea Drăgoi este brand designer în compania „Lateral”

– Tu colaborezi cu Ciprian de foarte mult timp, cum aţi ajuns să vă cunoaşteţi?

– Sunt un privilegiat, un norocos al „Lateralului”, își începe Mircea Drăgoi povestea. Îl ştiu pe Ciprian de 20 de ani. M-a rugat să îl învăţ Photoshop. I-am dat o şansă. Am colaborat foarte bine, după care el a dispărut un pic, s-a dus în Anglia.

Restricţiile din perioada comunistă l-au făcut pe Ciprian să viseze la străinătate. A trimis sute de scrisori la școli din toată lumea, până a câştigat o bursă de studii la Londra.

– Ai avut o mare încercare chiar înaintea momentului de a pleca la Londra la studii.

– Am fost jefuit în Gara de Nord, la modul că am ajuns într-un spital, povestește Ciprian. Am fost drogat, cineva mi-a pus ceva în suc şi familia mea a fost sunată la 2 noaptea că bună dimineața, v-am trezit fiul între şine.

Nu a renunţat la visul său. În 1999 a plecat la studii la unul dintre cele mai prestigioase colegii de design din Londra.

– Cei de la Microsoft te-au agăţat, te-au luat către ei. Cum a fost povestea asta?

– La început am crezut că este o glumă. Eram pe un feribot în Scoţia ca student. Șase interviuri mai târziu am aflat că pe contractul meu era sigla Microsoft, povestește Ciprian.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed