Analiza MONEY.ro >> Românul câştigă 150.000 de euro într-o viaţă. Cât de sus este piaţa imobiliară?

O poză făcută, la acestă dată, posibilităţilor financiare ale populaţiei arată că românii cu venituri medii nici n-ar trebui să viseze la o locuinţă. Preţurile caselor sunt atât de mari încât angajatul cu venitul mediu pe economie n-ar reuşi să le achite nici pe jumătate, după 40 de ani de muncă. La un câştig salarial mediu net pe economie de 1.359 de lei (calculat pe septembrie de INS) şi un curs de 4,3 lei pentru un euro, un român ar câştiga în 40 de ani de muncă circa 150.000 de euro.

Cu banii, ar putea cumpara la ora aceasta un apartament în piaţa Alba Iulia din Bucureşti. Posibilitatea de a lua un asemenea apartament este valabilă însă dacă angajatul nu ar consuma nimic din câştigul lunar. Or, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), rata de economisire în România este de doar 12% din venit. Deci, în mod normal, banii pe care un român cu venituri medii i-ar putea strânge într-o viaţă sunt cam 18.000 de euro.

Bucureşteanul, românul care câştigă cel mai mult, ar face 204.390 euro în 40 de ani de muncă. Banii care-i rămân după cheltuielile lunare ar totaliza însă 24.500 de euro. La preţurile actuale, luate din anunţurile publicate pe anunţul.ro, un salariat bucureştean îşi poate permite, doar o garsonieră confort 2 în Rahova-Ferentari, cel mai prost cotată zonă din Capitală. Dacă ar vrea să se mute mâine trebuie să facă sacrificii serioase în consumul zilnic. Practic, să-şi schimbe radical viaţa, pentru că dacă punem la socoteală cheltuielile suplimentare legate de un credit pe 30-35 de ani, suma achitată efectiv aproape că se dublează.

Un lucrător din domeniul petrolului, categorie creditată de INS cu cel mai mare venit din economie, ar câştiga, după acelaşi algoritm, 401.860 euro. Ceea ce înseamnă că-şi permite o casă de aproximativ 50.000 de euro, cu 10.000 de euro sub pragul finanţat prin programul Prima Casă. Funcţionarul public ar produce într-o viaţă de muncă 211.088 euro, deci la rata naţională de economisire ar strânge 25.330 de euro. Dacă ar lucra în Bucureşti, ar fi la fel de calificat la o casă ca şi bucureşteanul mediu – garsonieră confort 2. Dacă ar lucra în Cluj Napoca, garsoniera ar fi confort I.

Pentru a fi mai aproape de tine, MONEY.ro a eliminat obligativitatea înregistrării pe site pentru comentarii. De acum îţi poţi exprima opiniile pe portalul MONEY.ro mult mai uşor. Comenteaza şi tu!

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed