Rusia, acuzată că își răpește proprii cetățeni pe care îi trimite cu forța la luptă în Ucraina

0

Cetățeni ruși din Cecenia au spus că sunt recrutați împotriva voinței lor și obligați să lupte ca „voluntari” în războiul Rusiei din Ucraina, potrivit mai multor organizații care apără drepturile omului, informează The Daily Beast.

Sute de ceceni sunt victime ale unui program de „răpire în masă”, potrivit 1Adat, un grup care luptă pentru drepturile omului, împotriva corupției din Cecenia și a propagandei rusești.

„Cei răpiți sunt obligați să semneze un document prin care declară că sunt voluntari ce urmează să fie trimiși în Ucraina”, potrivit 1Adat. Dacă refuză să semneze, autoritățile ruse îi amenință cu fabricarea de dosare penale. „Toți cei care merg în Ucraina în acest mod sunt folosiți pe linia frontului, sunt carne de tun”.

Vayfond, o altă organizație care apără drepturile omului a dezvăluit în luna mai că a primit zeci de mesaje de la ceceni fără experiență militară care au spus că sunt forțați să meargă la război, informează The Daily Mail.

„Ei și familiile lor sunt amenințați și forțați să semneze documente”, au spus oficialii Vayfond conform publicației Ukrainska Pravda. „Cu toate că nu își doresc sub nicio formă să meargă la război, trebuie să o facă împotriva voinței lor. În plus, în caz de rănire sau deces, documentele prevăd beneficii financiare foarte mici și nu cele anunțate de propagandă”.