În aşteptarea următoarei revoluţii

Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, şi-a exprimat regretul că poliţia nu a acţionat şi mai dur. Cu toate acestea, este puţin probabil ca tratamentul brutal la adresa oamenilor să contribuie la consolidarea sprijinului popular din ce în ce mai scăzut pentru Putin. Până de curând, ascensiunea bunăstării populare ascundea faptul că Putin şi un mic grup de apropiaţi ai săi deţin circa 10-15 procente din întregul Produs Intern Brut (PIB) al Rusiei.

 

O altă problema creată de regimul Putin o reprezintă deteriorarea situaţiei economice. Petrolul şi gazul constituie 75 la sută din exportul rusesc. Pentru a asigura victoria lui Putin în alegeri, guvernul său a decis majorarea cheltuielilor cu 161 de miliarde de dolari până în 2018. Banii vor merge spre majorarea pensiilor şi îngheţarea preţurilor la gaz. Drept rezultat, pentru a asigura un buget nedeficitar, în următorii câţiva ani preţul la petrol va trebui să fie de circa 150 de dolari pe baril. Orice scădere bruscă a acestui preţ ar putea duce rapid la o criză.

 

Corupţia, mai ales de o asemenea anvergură, are consecinţele ei. Investitorii nu doresc să investească bani într-o ţară unde legile nu au nicio putere, subliniază The Wall Street Journal. În septembrie 2010, activele din Rusia au înregistrat un deficit, fapt care a devenit o consecinţă a lipsei de investiţii şi a fugii de capital. Potrivit economistului Serghei Guriev, Rusia pierde între 7 şi 8 miliarde de dolari capital anual, ceea ce reprezintă circa 5% din PIB-ul său lunar.

 

Nu în ultimul rând, regimul lui Putin a dus la amplificarea extremismului naţionalist. În timpul campaniei sale electorale, Putin a acuzat Occidentul de amestec în problemele interne ale Rusiei, declarând că ‘lupta pentru Rusia continuă’. Nu este foarte clar cu cine duce Putin această luptă şi ce victorie intenţionează el să înregistreze. Cu toate acestea, o asemenea retorică găseşte ecou şi oferă sprijin emoţional mişcării naţionaliste din Rusia.

 

Confruntându-se cu toate acestea, Putin depune eforturi pentru a-şi asigura o legitimitate suplimentară, continuă publicaţia americană. În ultimii ani, Putin a fost văzut cum se plimbă cu motocicliştii pe Harley Davidson, cântă ‘Blueberry Hill’ şi face echitaţie la bustul gol. Unul dintre consilierii lui Putin este de părere că acesta ‘i-a fost trimis Rusiei de Dumnezeu’, iar mass-media din Rusia anunţă înfiinţarea unei mici secte de femei care cred că Putin este o întruchipare a apostolului Pavel.

 

Însă, este puţin probabil ca toate acestea să salveze regimul Putin de la problemele şi provocările cu care se confruntă astăzi. Populaţia rusă are o părere proastă despre sistemul politic, despre liderii ţării şi repartizarea proprietăţilor. Societatea rusă este bombardată cu informaţii tendenţioase nu doar de către liderii săi, ci şi de unii reprezentanţi ai opoziţiei.

 

Într-o lume ideală, Putin şi-ar fi dat demisia, iar în ţară s-ar fi desfăşurat alegeri libere şi corecte, în prezenţa unor observatori obiectivi şi imparţiali. Însă, chiar şi acest lucru ar fi insuficient. Rusia are nevoie de o comisie, asemeni celei sud-africane pentru căutarea adevărului şi reconcilierii, pentru ca aceasta să analizeze public nu doar infracţiunile epocii Putin, ci şi cele comise în cei opt ani ai preşedinţiei lui Boris Elţin. Doar acest lucru poate asigura fundamentul pentru democraţie, subliniază The Wall Street Journal.

 

Din păcate, nimic din toate acestea nu se prevede în perspectivă apropiată. Din acest motiv, în Rusia au fost create toate condiţiile de luptă ‘pentru viitorul Rusiei’, iar în această luptă niciuna dintre părţi nu poate fi sigură de succes. Miza luptei este nu doar prosperitatea Rusiei, ci chiar existenţa ei sub forma unei societăţi civilizate, conchide publicaţia americană.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed