Rusia va finanţa integral tronsonul sârb al gazoductului South Stream

0
Rusia va finanţa integral tronsonul sârb al gazoductului South Stream

‘Rusia a propus să-şi asume complet finanţarea tronsonului sârb al gazoductului. Serbia va achita ulterior datoria cu sumele încasate din tranzitul gazului. Credem că este o propunere foarte corectă’, a spus premierul sârb la conferinţa de presă, precizând că lucrările ar trebui să înceapă în luna decembrie.

 

Cu o capacitate anuală de transport de 63 de miliarde metri cubi, obiectivul gazoductului este scăderea dependenţei furnizorului rus şi a consumatorilor de statele de tranzit, cum este Ucraina. Inaugurarea instalaţiei este prevăzută pentru primul trimestru al anului 2016, capacitatea totală de transport urmând să fie atinsă în anul 2018. O porţiune a gazoductului va trece pe sub Marea Neagră, prin apele teritoriale turce, legând litoralul rus de cel bulgar, şi va continua pe segmentul său terestru prin Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Slovenia, punctul terminus fiind Tarvisio, în nord-estul Italiei. Ramificaţii ale conductei vor merge către Croaţia şi entitatea sârbă din Bosnia.

 

Lucrările vor fi realizate de societatea South Stream Transport AG. 50% din capitalul acesteia este deţinut de gigantul rus Gazprom, 20% de societatea italiană ENI, companiile germană Wintershal şi cea franceză EDF având fiecare 15%. Costul total al proiectului este estimat la 16 miliarde de dolari.