AcasăExterneRușii au început evacuarea civililor din Herson. Autoritățile pro-ruse au interzis intrarea...

Rușii au început evacuarea civililor din Herson. Autoritățile pro-ruse au interzis intrarea în regiune

Zeci de mii de civili și oficiali numiți de Rusia sunt mutați din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, înainte de o ofensivă ucraineană, a anunțat liderul local instalat de Rusia, relatează BBC.

Vladimir Saldo a declarat că 50-60.000 de civili vor părăsi patru orașe de pe malul vestic al râului Nipru, într-o „deplasare organizată și treptată”.

Toate departamentele numite de Rusia în orașul Herson ar urma să traverseze și ele râul.

Imaginile difuzate de televiziunea rusă au arătat mai multe persoane adunându-se în apropierea Niprului.

În timp ce stăteau la coadă pentru bărci, nu era clar câți oameni plecau. Transferul sau deportarea civililor de către o putere ocupantă din teritoriul ocupat este considerată o crimă de război.

Știrea inițială

Liderul instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Herson a declarat miercuri că autoritățile au interzis civililor să intre în regiune timp de șapte zile, pe fondul escaladării presiunii din cauza unei contraofensive ucrainene, relatează Reuters.

Vorbind la televiziunea de stat, guvernatorul instalat de Rusia, Vladimir Saldo, a declarat că regiunea are resursele necesare pentru a menține orașul Herson și că această măsură este necesară pentru a „menține civilii în siguranță”.

De asemenea, Saldo a afirmat că autoritățile intenționează să evacueze aproximativ 50-60.000 de persoane în următoarele șase zile, pe fondul escaladării presiunii din cauza contraofensivei ucrainene, mai transmite Reuters.

În cadrul unei emisiuni online „Soloviev Live”, guvernatorul instalat de Rusia, Vladimir Saldo, a declarat că autoritățile mută civilii pe malul stâng al râului Nipru pentru a „menține oamenii în siguranță” și pentru a permite armatei să „acționeze cu hotărâre”.

„Am trecut cu mașina prin centrul regional în această dimineață. La exterior, nu era nimic care să sugereze că ar exista o presiune mare”, a declarat Saldo.

„Dar când am ajuns la portul fluvial am văzut că bărcile așteptau și sunt deja încărcate cu oameni pregătiți să meargă pe malul stâng al Niprului”, a spus el, adăugând că situația „devine tensionată”.

El a spus că se estimează că aproximativ 10.000 de persoane pe zi vor fi mutate în următoarele șase zile și că unele regiuni din Rusia sunt pregătite să accepte oameni.

Mai mult de 5.000 de persoane au părăsit deja Herson în ultimele două zile, a declarat Saldo pentru televiziunea de stat.

Forțele rusești din regiunea Herson au fost împinse înapoi cu 20-30 km în ultimele săptămâni și riscă să fie blocate pe malul vestic al râului Dnipro, lung de 2.200 km, care traversează Ucraina.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.