S-au găsit nereguli grave la ”simbolul spiritualității românești”

0

Raportul Curții de Conturi pe anul 2019 relevă mai multe nereguli la Academia Română, instituția recunoscută ca fiind simbolul spiritualității românești. Conform documentului, nu s-au încasat venituri din activitățile economice, nu s-au calculat penalități, nu au fost respectate prevederile legale în anumite achiziții, s-au constatat nereguli în administrarea patrimoniului etc.

 

Ministrul Voiculescu demontează o minciună rostogolită de PSD-iști

 

 

Academia Română nu a încasat în totalitate veniturile proprii obținute din activitățile economice desfășurată prin Ocolul Silvic Penteleu. Nu au fost calculate, facturate și încasate penalități ca urmare a neîndeplinirii de către arendași a obligațiilor de plată conform contractelor de arendare încheiate de Fundația „Patrimoniu”. De asemenea, nu au fost respectate în totalitate clauzele legatare pe care Academia s-a obligat să le respecte, în vederea valorificării veniturilor obținute din administrarea terenurilor agro-silvice aflate în proprietatea Academiei Române și în administrarea Fundației „Patrimoniu”.

 

 

SURSE: Percheziții la zeci de firme și instituții publice apropiate de Darius Vâlcov

 

 

 

În cazul achiziției serviciilor de elaborare a planurilor – relevee, pentru un număr de nouă obiective de investiții privind reabilitarea, restaurarea și valorificarea unor clădiri patrimoniale nu au fost respectate prevederile legale, întrucât toate contractele au fost încheiate prin achiziție directă, cu toate că autoritatea contractantă avea obligația ca, la alegerea procedurii de atribuire, să se raporteze la valoarea estimată a serviciilor care sunt considerate similare.

La nivelul Academiei au fost constatate nereguli în administrarea patrimoniului. Astfel, la imobilul „Casa Coandă” – monument istoric s-a constatat că nu au fost luate măsurile necesare pentru conservarea acestuia în condiții corespunzătoare. Imobilul necesită lucrări de reparații la acoperiș, care nu au fost efectuate. În consecință, există zone cu infiltrații de la ploaie.

Prin plata în mod necuvenit a indemnizațiilor de merit pentru anumiți beneficiari a fost prejudiciat bugetul de stat, întrucât pentru un număr de opt beneficiari a fost calculată indemnizația de merit și după data decesului acestora, contravaloarea indemnizațiilor fiind plătită prin retragerea sumelor din casieria Academiei Române.

Faptul că nu a existat o bază de date cu informațiile de identificare ale beneficiarilor și că actualizarea acestora nu a fost o preocupare constantă a persoanelor cu atribuții, a reprezentat însuși motivul pentru care au fost date la plată indemnizații pentru beneficiari decedați.

Nu au fost respectate prevederile legale referitoare la organizarea și desfășurarea activității de inventariere a patrimoniului. Astfel, nu toate listele de inventariere au fost semnate de reprezentanții comisiilor de inventariere.

În unele cazuri, acestea nefiind semnate nici de gestionari, iar pentru conturile de clienți și furnizori nu au fost solicitate confirmări de sold și, în consecință, nu au fost puse de acord evidența scriptică cu cea faptică. Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului nu reflectă realitatea bunurilor din domeniul public aflate în administrarea Academiei Române. Din verificarea informațiilor prezentate în Anexa nr. 17 la HG nr. 1705/2006 privind aprobarea Inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului s-a constatat
faptul că imobilele Punctul de control și pază „Rotunda”, Cabana „Gura Zlata” și Casa – Laborator „Gemenele”, obiective aflate în patrimoniul Academiei Române, figurează la valori simbolice de 3 lei, 5 lei, respectiv 13 lei. Aceste valori diferă semnificativ de valorile înregistrate în evidența contabilă a entității.

Faptul că opinia auditorilor s-a întemeiat și pe constatările de la entitățile subordonate Academiei Române este exemplificat prin următoarele abateri, erori și deficiențe, identificate la:
• Institutul Astronomic, ordonator terțiar de credite, unde au fost înregistrate eronat ca obiecte de inventar, bunuri de natura mijloacelor fixe, nu au fost respectate prevederile legale privind reevaluarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice, respectiv declasarea activelor fixe cu valoare mai mică decât cea stabilită prin hotărâre de guvern nu au fost respectate în totalitate prevederile legale privind inventarierea anuală a patrimoniului;

• Centrul de Chimie Organică „C.D. Nenițescu” și la Institutul de Geodinamică „Sabba S. Ștefănescu”, unde nu au fost respectate prevederile legale referitoare la încetarea de drept a contractului individual de muncă la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare.