Salarii triple în agricultură în Vest

Conform datelor furnizate pentru luna octombrie de Institutul Naţional de Statistică, câştigul salarial mediu net lunar al unei persoane care lucrează în România în agricultură, vânătoare şi servicii anexe este de 946 de lei (în jur de 220 de euro).

Spre comparaţie, un muncitor român care lucrează în agricultură în Italia are un salariu net lunar între 800 şi 1.000 de euro (plus cazare), cel care lucrează în Germania câştigă între 900 şi 1.100 de euro net/lună, iar cel care munceşte în Anglia, între 600 şi 700 de lire pe lună, arată datele furnizate de Tjobs, site de recrutare ce reuneşte oferta de muncă peste hotare a 420 de agenţii de recrutare. De asemenea, salariile românilor care lucrează în agricultură în Spania se situează, în medie, între 800 şi 1.000 de euro/lună (se asigură şi cazare), potrivit Tjobs. Cel mai mic salariu este cel al culegătorilor de căpşuni pentru ferme, de 600-800 de euro lunar, în timp ce persoanele care culeg portocale câştigă lunar între 800 şi 1.000 de euro.

“În agricultură se lucrează zece ore pe zi, şase zile pe săptămână. De regulă, contractele sunt încheiate pe şase sau nouă luni, dar sunt şi excepţii când acestea sunt pentru o perioadă de un an. În cele mai multe cazuri, românii muncesc nouă luni acolo, vin trei luni în ţară şi apoi pleacă din nou pe acelaşi contract pentru că, având experienţă, au prioritate la angajare”, spune Călin Ştefănescu, managing director al Tjobs.ro.

În acest moment, apreciază Ştefănescu, oferta de muncă în străinătate în 2010 va depăşi 500.000, dublu faţă de acest an. “În domeniul agriculturii oferta pentru întregul an 2010 este, în acest moment, de 31.000 de locuri de muncă, iar cele mai multe vor fi în Italia, Marea Britanie, Franţa, Austria, Cipru, Danemarca, Germania, Suedia, Finlanda, Grecia, Olanda, Spania”, spune el. Anul acesta peste 245.000 de români au semnat contracte de muncă în străinătate, dintre care 21.500 au fost muncitori necalificaţi.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed