Sărăcia romilor din Europa de Est este agravată de criză

În România, "sărăcia este o realitate vizibilă în comunitatea romilor", a recunoscut guvernul. Această ţară are, potrivit ONG-urilor, 2,5 milioane de romi, cea mai mare comunitate de romi din cele 27 state din UE. Oficial, ei sunt de cinci ori mai puţini, dar, în România, ca şi în alte părţi, mulţi romi îşi ascund originile, de teama discriminării, spune AFP.

Într-un studiu oficial, 62% dintre romi au spus că ei sau un membru al familiei lor s-a dus măcar o dată la culcare fără să fi mâncat ceva, în ultima lună. În acest caz s-au aflat 12% dintre românii nonromi.

Părinţii a mai bine de jumătate dintre copiii romi români nu au mijloace de a cumpăra o pereche de ghete sau un palton pentru iarnă, faţă de 15% în rândul nonromilor, potrivit studiului.

Pentru a ajuta romii, Bucureştiul a deblocat 25 milioane de euro în 2009, cu ajutorul UIE, pentru programe de ameliorare a accesului la locuri de muncă, de reabilitare a locuinţelor şi de promovare a educaţiei.

În Bulgaria, cea mai săracă ţară din UE, aproape 10% din populaţie, adică 800.000-1.000.000 persoane aparţin etniei rome, cu un nivel al şomajului de 70-80%, afectând mai ales femeile şi tinerii, potrivit Comisiei împotriva rasismului şi intoleranţei din Consiliul Europei.

Criza a lovit mai ales sezonierii romi, foarte prezenţi în Grecia şi Spania. După ce criza a cuprins aceste ţări, "ei au revenit în Bulgaria, unde nu este de muncă pentru ei", explică Krassimir Kanev, preşedintele secţiei bulgare a Comitetului Helsinki.

În plus, fostul guvern socialist bulgar a limitat acordarea de ajutoare sociale romilor la 12 luni, pentru a-i face să muncească sau să urmeze o formare profesională Dispoziţia a fost interzisă de UE, dar încă nu a fost amendată.

De altfel, lansarea în 2005 a unui program european de ameliorare a condiţiilor de trei a romilor, "Deceniul pentru integrare 2005-.2015" nu a adus rezultate.

Nici în celelalte zece state implicate în program, situaţia nu s-a ameliorat. În Slovacia (500.000 de romi), ca şi în Ungaria, romii au fost excluşi din viaţa activă şi marginalizaţi, de la căderea comunismului. În Ungaria (6-8% din populaţie), guvernul a mărit de trei ori bugetul pe 2009, în raport cu anul trecut, pentru suprimarea taberelor precare de romi, pentru cazarea lor şi a favoriza integrarea romilor în funcţia publică. Însă, criza a obligat Budapesta să-şi schimbe planurile şi deci să reducă sumele.

Acum, circa 40% dintre tinerii romi ungari nu încheie nici ciclul primar, 5% de abia trec BAC-ul şi 1% încheie studii superioare.

Potrivit UE, în România şi Bulgaria jumătate dintre copiii romi nu au fost niciodată la şcoală, dar 85%-90% din cele 500 de locuri rezervate romilor pe an la universităţile române sunt ocupate.

În pofida unor progrese ici şi colo, Parlamentul European a criticat recent că "nivelul de calificare a romilor rămâne mult sub media UE", ducând la "un nivel ridicat al şomajului".

 

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed