Scandalul manelelor la concertul Coldplay: România, împărțită! VIDEO

Primul concert Coldplay în România s-a transformat într-un controversat eveniment. Asta după ce manelistul Babasha a fost invitat să cânte pe scenă. Stilul său muzical asociat parangheliilor, nu evenimentelor de calitate, a stârnit reacții negative din partea publicului.

Coldplay a debutat cu stângul în România pe Stadionul Național. Reacția ostilă a publicului la auzul melodiei interpretate de Babasha, până ieri un anonim solist de manele, a împărțit România în două tabere distincte. Stadionul plin ochi de fani ai trupei de rock alternativ s-a transformat într-o mare de dezaprobare zgomotoasă (VIDEO), mulți spectatori manifestându-și nemulțumirea prin huiduieli și fluierături. Cum era de așteptat, Babasha a atribuit aceste reacții rasismului.

Nu este prima oară când manelele se strecoară la evenimente dedicate calității artistice. Au ajuns și la TNB

În mediul online, scandalul a generat un val de comentarii și dezbateri aprinse, împărțind românii în susținători și critici ai momentului. Nu este pentru prima dată când manelele provoacă astfel de reacții: situații similare s-au întâmplat și la Gala Premiilor GOPO, unde Alex Cojo a stârnit controverse cântând în maieu, pe scena TNB și în fața unei audiențe culturale, precum și la festivalul Neversea 2019, unde DJ-ul suedez Salvatore Ganacci a surprins publicul cu o manea de-a lui Adrian Minune. Având în vedere că s-a întâmplat pe plajă, la o petrecere mare, momentul a fost bine primit de o parte a publicului. Restul au rămas cu întrebarea: ”cum au ajuns manelele la un festival dedicat muzicii electronice?”.

Adrian Despot (Vița de vie) l-a felicitat pe manelist: ”Te invidiez Babasha ca nu am fost eu in locul tau, sa ma scald in oceanul ala de ipocrizie”

Adrian Despot, solistul trupei Vița de Vie, l-a felicitat pe Babasha, declarând că interpretarea sa în fața unui stadion ostil a fost „so rock’n’roll”. „Bravo, Babasha! Să cânți în fața unui stadion care te huiduie e atât de rock încât n-are cum să nu fie bine”, a spus Despot, adăugând că îl invidiază pe manelist pentru curajul său.

Scandalul manelelor la concertul Coldplay! Cine este Babasha

Pe numele său real Vlad Babașa, tînărul originar din Bacău, a devenit un nume popular pe platformele de streaming audio. Manelistul invitat să cânte de către Chris Martin, solistul Coldplay, a transmis pe TikTok că „manelele sunt rău famate doar din cauza rasismului”. „Nu sunt în măsură să port discuții despre asta, dar Coldplay a vrut un moment cu un artist român și m-au ales pe mine”, a spus Babasha, menționând că trupa britanică a căutat artiști locali și l-a găsit pe el în topurile muzicale.

Chiar nu se poate face nimic de calitate fără manele?

Scandalul continuă să suscite reacții diverse, reflectând polarizarea opiniilor în rândul publicului românesc. În mare parte sătul de manele și mesajele. ”Chiar nu se poate face nimic de calitate fără manele?”, ”Mă așteptam să se întâmple multe la un concert Coldplay, dar niciodată să ascult manele”, sunt păreri expuse de spectatorii ce au fost prezenți aseară, pe Arena Națională.

Românii sătui de manele: vulgaritate și kitsch

În România, un număr tot mai mare de persoane își exprimă nemulțumirea față de popularitatea în creștere a manelelor, un gen muzical controversat. Criticile vin din diverse direcții și subliniază aspecte culturale, estetice și sociale care contribuie la acest val de dezaprobare. Pentru mulți români, genul manelistic este asociat cu vulgaritatea și kitsch-ul.

”Mă jur pe mama că nu vreau
Să văd pe altcineva
Hai, vino lângă mine
Să te pup, iubirea mea
Am un foc mare-n inimă
Arde inima
Dacă simți și tu la fel
Haide în Turcia”
(”Baklava”), reprezintă o pildă muzicală a lui Babasha, manelistul ascultat lunar de jumătate de milion de oameni, mai puțin de cei care au dat sute de lei pentru un bilet la o trupă rock.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed