Scandalul PNL – PSD continuă. Gorghiu îl acuză pe ministrul Budăi că „a mărit de 10, 20 de ori salariile din gură”

Tensiunile între PNL și PSD au devenit publice. Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a criticat anunțul ministrului muncii, Marius Budăi, privind propunerile de majorare a pensiilor, salariilor precum și alte beneficii sociale care nu au fost convenite înainte cu liberalii.

În direct la Digi24 acesta s-a contrat cu senatorul social-democrat Daniel Zamfir, care a spus că „să vorbim de populisme acum când o mână de oameni, de companii s-au îmbogățit pe sărăcirea oamenilor și pe falimentele companiilor este deja o jignire”. Stroe afirmă că există „o ierarhie guvernamentală” iar „domnul Budăi este ministru în guvernul domnului premier Ciucă”. Volume 100%  

PNL au cerut demisia ministrului Muncii, potrivit surselor Digi24. În schimb, cei de la PSD nu s-au ferit să ceară de nenumărate ori plecarea ministrului PNL al Energiei din Guvern. „Oamenii văd că ministrul muncii face ceva. Nu știu de unde atâta supărare din partea liberalilor că lucrurile astea se fac. Domnul ministru al muncii, a cărei obligație este să găsească soluții să crească veniturile oamenilor, împreună cu ministrul finanțelor, a făcut lucrul ăsta.

(…)

L-ați auzit spunând despre impactul bugetar pe ministrul muncii ieri (miercuri – n.red.) în conferința de presă, ministrul de finanțe a confirmat. Nu a visat domnul Budăi aceste creșteri salariale și le-a spus public. Cred că atâta vreme cât ministrul de finanțe, care, din punctul meu de vedere, este cel mai îndreptățit, confirmă că aceste majorări se pot face, ele trebuie făcute. Să vorbim de populisme acum când o mână de oameni, de companii s-au îmbogățit pe sărăcirea oamenilor și pe falimentele companiilor este deja o jignire”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir.

În replică, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe a declarat: „Nu este vorba de niciun fel de jignire în a spune adevărul oamenilor. Ministrul muncii nu face, lansează niște mesaje populiste de la mare, nediscutate nici în cadrul coaliției, nefundamentate nici din punct de vedere bugetar, nediscutate nici în Consiliul Tripartit, neasumate nici măcar politic. Haideți să încetăm odată cu acest mod de a lucra. Nu există o parte sau o jumătate bună a guvernării și o jumătate rea, care nu vrea. Nu există partid în România care să nu-și dorească măriri ale veniturilor populației, indiferent dacă vorbim de pensii sau salarii. Există niște reguli bine definite legate de disciplină financiară, există niște reguli foarte bine definite de această guvernare, apropo de modul cum venim cu aceste soluții, de modul cum discutăm, cum le analizăm. Există o ierarhie guvernamentală. Domnul Budăi este ministru în guvernul domnului premier Ciucă. Am ales să facem lucrurile acestea în mod serios, responsabil în cadrul coaliției, în cadrul guvernului, după care să le avansăm și public, dacă se poate. Dacă nu se poate acest lucru, gândiți-vă ce impact social și ce iluzie ar putea vinde domnul Budăi unor oameni, care evident că au așteptări mai ales în momente de criză. Pensiile oamenilor sunt mici și este o realitate”.

Daniel Zamfir spune că „bani sunt, atâta timp cât prioritizezi”. „Guvernarea se face pentru oameni. Dacă guvernezi să am grijă să nu deranjez așa-zisa piață liberă ca niște băieți deștepți din Energie să poată să câștige «fără număr» sărăcind populația și companiile românești, asta nu e guvernare, astea nu-s priorități”. Ionuț Stroe spune că „domnul Budăi nu a primit un refuz din partea premierului Nicolae Ciucă”.

„Domnul Budăi nu a primit un refuz din partea Coaliției, pentru că nu am avut această discuție. Asta este problema. Nu încercați să duceți discuția în altă parte. Cu noi liberalii trebuie să lucrați serios și responsabil. Mâine e foarte posibil să iasă un alt ministru să spună că «și la mine se mărescu cu 50%»”. Senatorul PSD afirmă că, de fapt, „supărarea” liberalilor este că „avem o piatră de moară în guvern care se cheamă ministrul energiei. Ați găsit un pretext acum «haide să ne luăm de Budăi».

Zamfir totuși afirmă că „coaliția de guvernare funcționează bine”. „Cred că după viitoarele alegeri tot această coaliție este soluția. A fi partener de guvernare înseamnă să tragem toți la aceeași căruță”. De asemenea, Stroe a afirmat că „în interior lucrurile funcționează”.

Gorghiu: „Anumiți colegi din această coaliție vor din când în când să puncteze electoral”  

Șeful Senatului, Alina Gorghiu, a taxat, în urmă cu puțin timp, anunțul ministrului Budăi. Aceasta i-a recomandat lui Budăi să discute în coaliție astfel de intenții, înainte să le facă publice. Alina Gorghiu: „Din păcate, l-am tot auzit pe domnul ministru al muncii mărind de 10, de 20 de ori salariile din gură, dar nevorbind de reforme pe care ministerul trebuie să le facă. Suntem cât se poate de hotărâți să mergem mai departe, în ciuda faptului că anumiți colegi din această coaliție vor din când în când să puncteze electoral și nu să discute în interiorul coaliției. Cred că cea mai sănătoasă, corectă, loială atitudine și constructivă pentru coaliție e ca absolut orice propunere pe care un ministru sau altul o are să nu se facă în spațiul public înainte de a fi informat prim-ministrul. Domnul Budăi și ceilalți colegi, indiferent de culoarea politică, au înțeles – guvernul acela nu e al PSD, nici PNL, nici UDMR, nici al unui partid, ci este Guvernul României”.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, după ședința conducerii PNL, că nu a discutat cu PSD și ministrul muncii Marius Budăi despre măsurile sociale anunțate, inclusiv creșterea pensiilor și a salariilor dorită de social-democrați. Președintele PNL spune că „este o distanță foarte mare de la vorbe la fapte (…) de la a fi responsabil și un populism care nu are ce să caute astăzi în comunicarea cu cetățenii”. În replică, Budăi a declarat miercuri seară că propunerile PSD „sunt extrem de justificate și calculate”.

El a mai precizat că nu este vorba de presiuni făcute asupra partenerilor de coaliție, ci de „o bază de plecare într-o discuție ulterioară”. Replica sa vine după ce premierul Nicolae Ciucă a catalogat propunerile PSD drept „populiste” și l-a trimis pe Budăi să citească fișa postului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri