AcasăExterneScenariu: Rusia ar putea ataca centre de aprovizionare a armatei ucrainene din...

Scenariu: Rusia ar putea ataca centre de aprovizionare a armatei ucrainene din țări NATO, inclusiv din România (NYT)

Oficialii de la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon și agențiile americane de informații par mai îngrijorați ca niciodată că Vladimir Putin, pentru a compensa retragerea sa umilitoare din Harkov, ar putea face o mișcare prin care ar escalada conflictul armat declanșat în Ucraina. Ei nu știu, însă, ce formă ar putea lua această escaladare, dar fac mai multe scenarii, printre care posibilitatea de a ataca centrele de aprovizionare a armatei ucrainene situate în afara granițelor, în țări precum Polonia și România, scrie „The New York Times”.

„Multe dintre opțiunile pentru care se pregătesc analiștii de la Washington sunt sumbre:  bombardamente nediscriminatorii asupra orașelor ucrainene, o campanie de ucidere a liderilor ucraineni de rang înalt sau un atac asupra centrelor de aprovizionare din afara Ucrainei – situate în țări NATO precum Polonia și România – care canalizează cantități extraordinare de arme, muniții și echipamente militare în țară”, scrie NYT într-un articol pe tema ezitărilor pe care le are administrația Biden de a furniza Kievului arme mai puternice.

Publicația menționează că a stat de vorbă cu peste 12 oficiali americani cu rang înalt care sunt implicați în strategia administrației de a controla escaladarea războiului și de a calibra următorii pași, pentru a evita declanșarea unui conflict și mai amplu.

Ezitările lui Biden: „Încercăm să evităm al treilea război mondial”

Președintele Biden vrea să evite ațâțarea Rusiei într-un moment în care oficialii americani se tem că Vladimir Putin ar putea escalada războiul pentru a compensa pierderile recente. În același timp, însuflețit de succesul înregistrat în nord-estul Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski face presiuni asupra președintelui Biden pentru a obține o nouă armă, mai puternică: un sistem de rachete cu rază de acțiune de 300 de kilometri, care ar putea ajunge până departe pe teritoriul rusesc.

Această armă, spune Zelenski, care dă asigurări că nu o va folosi pentru a lovi obiective de pe teritoriul Rusiei, este esențială pentru lansarea unei contraofensive mai ample, poate la începutul anului viitor. Joe Biden rezistă însă presiunilor, în parte pentru că este convins că în ultimele șapte luni a reușit să-i semnaleze lui Putin că nu dorește un război mai amplu, ci vrea doar ca rușii să plece din Ucraina, scrie „The New Yor Times”.

Rachetele ghidate cu rază lungă de acțiune, care ar putea oferi Ucrainei posibilitatea de a lovi Crimeea, teritoriul anexat de Rusia în 2014, ar fi probabil văzute de Moscova drept o provocare majoră, crede Biden. „Încercăm să evităm al treilea război mondial”, le reamintește adesea colaboratorilor săi, reluând o declarație pe care a făcut-o și în public. Strategia „fierberii broaștei”

Strategia „fierberii broaștei”

Oficialii americani consideră că au reușit, până acum, să „fiarbă broasca” – mărind treptat asistența militară, de informații și economică acordată Ucrainei, fără a provoca Moscova să reacționeze cu represalii la scară largă. Ei cred că ar exista acest risc, dacă ar face o mișcare majoră.

Americanii cred că strategia lor progresivă și refuzul de a oferi Ucrainei arme avansate sau avioane care ar putea ajunge până departe în Rusia au oferit niște scuturi de protecție în acest conflict, numai că Putin devine din ce în ce mai frustrat pe măsură ce armata sa nu livrează rezultatele scontate. „Într-adevăr, răspundem destul de reținut, dar asta pentru moment”, a declarat vineri Putin, din Uzbekistan.

„Dacă situația continuă să evolueze în acest fel, răspunsul va fi mai serios”, a amenințat el. Directorul adjunct al CIA, David Cohen, avertizează că nu trebuie subestimat apetitul lui Putin pentru risc. De aceeași părere este și Colin Kahl, subsecretar al apărării: „Succesul Ucrainei pe câmpul de luptă ar putea face ca Rusia să se simtă pusă la colț”, spune el. Este motivul pentru care Pentagonul a evaluat că Ucraina nu are nevoie acum de arme mai avansate. Pe de altă parte, criticii, mai ales în Congres, spun că ajutorul militar pe care Occidentul l-a oferit până acum a fost suficient pentru ca Ucraina să rămână în luptă, dar nu să câștige.

Scenariu: Putin ar putea detona o armă nucleară tactică în Marea Neagră

Unii oficiali americani își fac griji că momentele cele mai periculoase abia acum urmează să vină, chiar dacă Putin a evitat să escaladeze războiul în moduri care, uneori, chiar i-au nedumerit pe oficialii occidentali, scrie NYT.

El a făcut doar încercări limitate de a distruge infrastructura critică sau de a viza clădiri guvernamentale ucrainene și nu a atacat centrele de aprovizionare din afara Ucrainei. Deși au existat săptămânal atacuri cibernetice împotriva țintelor ucrainene, acestea au fost relativ puțin sofisticate. Unii oficiali și-au exprimat îngrijorarea că Putin, care, pe de altă parte, este supus unei presiuni în creștere pe plan intern, ar putea detona o armă nucleară tactică – poate într-o explozie demonstrativă în Marea Neagră sau în Oceanul Arctic sau pe teritoriul ucrainean, dar nu există nicio dovadă că el deplasează aceste arme sau că pregătește un astfel de atac, spun oficialii.

Serviciile americane de informații se gândesc că Putin poate crede că un astfel de pas ar risca să îndepărteze Rusia de țările de care are cea mai mare nevoie – în special China. De altfel, Joe Biden a abordat direct această problemă într-un interviu recent la CBS când a avertizat că recurgerea la arme nucleare sau la alte arme neconvenționale ar schimba fața războiului și ar determina un răspuns dur.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.