Scurt istoric al luptelor împotriva McDonald’s

Aceasta este doar un caz dintr-un șir întreg de procese și reacții negative împotriva lanțului american de restaurante fast-food care au avut loc pe parcursul timpului și în care au fost implicați cetățeni sau autorități din diferite țări ale lumii.

 

Bunăoară, dacă în luna aprilie a acestui an, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut un apel pentru dezvoltarea localurilor cu specific național rusesc, pentru a concura cu McDonald’s, liderul venezuelean Hugo Chavez a închis, în 2010, pentru câteva zile, toate cele 115 de restaurante pe care le avea deschise pe teritoriul țării rețeaua fast-food.

 

Începând cu mijlocul anilor 1980, pe 16 octombrie, în mai multe țări a avut loc Ziua mondială împotriva McDonald’s. În fața restaurantelor aveau loc diferite acțiuni orientate împotriva mâncării nesănătoase.

 

În august 1994, americanca Stella Liebeck, în vârstă de 81 de ani, a dat în judecată compania cerând o despăgubire de 2,9 milioane dolari. Femeia a vărsat cafea pe ea încercând să scoată capacul paharului și s-a ales cu arsuri de gradul trei. Avocații reclamantei au demonstrat că restaurantele McDonald’s au cafeaua prea fierbinte, de 82 grade C, față de 60 grade C, în alte localuri. Despăgubirile au fost reduse ulterior la 600.000 dolari.

 

În iulie 2003, un grup de americani obezi a dat în judecată McDonald’s, cerând 100 miliarde dolari. Oamenii susțineau că burgerii dau dependență. Tribunalul din New York a respins cererea, afirmând că nu există nicio lege care să-i protejeze pe consumatori de propriile excese.

 

În mai 2004, în SUA a fost lansat un film documentar realizat de Morgan Spurlock, „Super Size Me” („Mărește-mă”). Realizatorul a făcut un experiment: timp de 30 zile s-a alimentat exclusiv cu produse de la McDonald’s. La finalul experimentului, bărbatul s-a îngrășat cu 11 kg, reprezentând o creștere în greutate de 13%. Filmul a avut un mare succes în Statele Unite. După difuzarea documentarului, lanțul de restaurante fast-food a renunțat la vânzarea de porții mari Supersize.

 

În mai 2004, Olga Kuznețova, o rusoaică din Moscova, a intentat un proces împotriva companiei, cerandu-i 900.000 de ruble. Ea a vărsat cafea pe ea încercând să deschidă ușa îngustă a restaurantului. Mai târziu, în 2006, reclamanta și-a retras plângerea. Presa a dezvăluite că restaurantul i-a plătit 125.000 ruble pentru a renunța la plângere.

 

În 2012, instanța a respins solicitarea Asociației pentru Protecția Drepturilor consumatorilor din orașul rus Tver, care ceruse dezvăluirea ingredientelor produselor McDonald’s.

 

În luna aprilie 2011, bucătarul britanic Jamie Oliver a arătat, în emisiunea sa, că rețeaua fast-food folosește în producția de hamburgeri carne de proastă calitate, tratată pentru dezinfectare cu hidroxid de amoniu. După o campanie susținută în mass-media, McDonald’s a renunțat la utilizarea amoniului.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed