x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(12) "curs-valutar"

Se anunță CUTREMUR VALUTAR: Dacă această legătură se rupe, ar putea…

”În ultimii ani, stabilitatea monetară a dus la stabilitate macroeconomică. Dacă această legătură se rupe, ar putea destabiliza piețele financiare și ar putea genera turbulențe în ce privește FX, așa cum s-a întâmplat în 2015”, scrie Dembik.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 02.08.2018, 10:07

În aprilie 2018, la câteva zile după publicarea de către Trezoreria SUA a raportului de schimb valutar bianual, preşedintele Trump a denunţat pe Twitter devalorizarea yuanului chinez.

 

Încă din timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016, Trump a fost implicat într-o mare negociere cu China: prin indicarea a ceea ce el numeşte „manipularea valutei din China”, acesta speră să forţeze Beijingul să-şi reducă marele excedent comercial ce reprezintă cam jumătate din deficitul comercial total al SUA de aproape 500 de miliarde de dolari.

 

Este CNY subevaluat? – Uitându-ne la rata de schimb a CNY, nu pare că valuta ar fi subevaluată. Folosind indicele REER al JP Morgan, ce ia în considerare inflaţia relativă dintre partenerii comerciali, yuanul s-a apreciat mai mult decât oricare altă valută de top începând din 2010.

 

CNY a crescut cu peste 25% în acea perioadă, în comparaţie cu 10% pentru USD. Pe de altă parte, în aceeaşi perioadă lira sterlină a scăzut cu 1%, în timp ce euro şi yenul au scăzut cu 13% şi, respectiv, 25%.

 

mai multe, pe capital.ro