Se reaprinde scandalul înființării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Reacția lui Kelemen Hunor

Instanța supremă a menținut decizia Curții de Apel Târgu Mureș de anulare a unui ordin din 2018 al ministrului Educației de autorizare a funcţionării Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș, liderul UDMR, Kelemen Hunor, calificând hotărârea „incalificabilă” şi spunând că lucrurile nu vor rămâne aşa.

În noiembrie 2019, Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat un ordin din august 2018 prin care s-a acordat autorizaţie de funcţionare provizorie a Liceului Teologic Romano-Catolic Târgu Mureş, iar decizia a fost menținută printr-o decizie luată în această săptămână de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Directorul liceului, Zsolt Tamási, a scris pe Facebook că instituţia pe care o conducea a rămas, din nou, fără autorizaţie de funcţionare. El a comentat că a „reînceput calvarul”, spunând că decizia instanței a șocat profesorii, conducerea și părinții.

O reacție virulentă a avut liderul UDMR, Kelemen Hunor.

  • „În urmă cu două zile am auzit la şedinţa guvernamentală că ICCJ a anulat autorizaţia de funcţionare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. În 2018-2019 au fost adoptate două ordine ministeriale, iar ambele se referă la acelaşi lucru. Unul la înfiinţarea unei şcoli ortodoxe la Timişoara, iar celălalt la înfiinţarea Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş. Acesta din urmă a fost anulat de ÎCCJ după ce oameni iresponsabili au atacat decizia în justiţie şi justiţia a acceptat recursul. (…)
  • Discriminarea este fără echivoc, iar dacă biserica şi Parlamentul nu pot înfiinţa o şcoală, atunci cine poate? Să desconsideri viaţa oamenilor, viaţa familiilor, viaţa copiilor este inacceptabil, este frustrant şi este revoltător”, a declarat, vineri, Kelemen Hunor, citat de Agerpres.

El a spus că UDMR nu va permite ca lucrurile să rămână aşa, fiind frustrant şi revoltător ca o dată la doi-trei-4 ani să fie reluate demersurile de înfiinţare a şcolii de care comunitatea locală are nevoie.

  • „La fiecare 2, 3, 4 ani noi trebuie să repunem pe tapet acest subiect, trebuie să-l reluăm şi iarăşi trebuie să pornim construcţia de la zero, practic.
  • Este incalificabilă această decizie a ICCJ, incalificabil, folosesc acest cuvânt, permiteţi-mi să am şi eu libertatea să am o părere. Noi nu vom lăsa ca lucrurile să se întâmple aşa, vom aştepta motivarea instanţei, aşteptăm această motivare, avem nevoie de motivare pentru ca să vedem exact la ce se referă, la ce face trimitere această motivare. (…)
  • Nu prea ne interesează pe cine deranjează existenţa acestei şcoli, această şcoală serveşte comunitatea locală, această şcoală serveşte învăţământul, educaţia şi această şcoală va exista, pentru că nu vom lăsa lucrurile să se oprească aici”, a arătat preşedintele UDMR.

Scandalul a pornit în urmă cu câțiva ani, când Partidul Mişcarea Populară (PMP), Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), respectiv Colegiul Naţional “Unirea” din Târgu Mureş, împreună cu asociaţia părinţilor elevilor şcolii, au dat în judecată Ministerul Educaţei şi Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş, considerând că înfiinţarea liceului a fost ilegală.

În septembrie 2017, Guvernul Ungariei a anunţat că din cauza încetării statutului de drept al instituţiei de învăţământ se va opune prin veto aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar ulterior, după ce liderul PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea, i-a dat asigurări premierului Ungariei, Viktor Orbán, cu privire la reînfiinţarea liceului, Ungaria şi-a retras veto-ul, amintește hirado.hu.

În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înfiinţare a liceului, dar o lună mai târziu Curtea Constituţională a declarat-o neconstituţională. Într-un final, liceul a luat fiinţă, din nou, în baza unui ordin al Ministrului Educaţiei, adoptat la 9 august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic “II. Rákóczi Ferenc”.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed