AcasăActualitateSe știe ZIUA când ajunge în România prima pastilă anti-COVID

Se știe ZIUA când ajunge în România prima pastilă anti-COVID

Luni vor sosi în România primele antivirale creat pentru tratarea COVID-19 – 50.000 de cutii de Molnupiravir, medicamentul inovativ produs de Merck, a anunțat joi ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a explicat și de ce nu s-au înțeles autoritățile și cu compania Pfizer, pentru a aduce și cealaltă pastilă anti-COVID – Paxlovid.

 

El a făcut acest anunț la începutul ședinței de guvern:
  • “Luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir.
  • Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reușit (n.r. – aducerea pastilei Paxlovid), ne-au pus niște condiţii comerciale și un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu de adoptat în România.
  • De exemplu, ne cereau crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui medicament. (…)Nu aveam cum să facem și este foarte greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”.
Molnupiravir, produs de Merck, și Paxlovid, produs de Pfizer, sunt primele medicamente antivirale din lume dezvoltate special pentru a trata infecția cu virusul SARS-CoV2.
Ambele medicamente au fost aprobate recent.
Anterior, în lipsa altor soluții, au fost folosite pentru tratarea COVID-19 medicamente destinate inițial pentru tratarea altor afecțiuni, despre care s-a constatat, pe parcursul pandemiei, că au eficiență și în tratarea COVID-19.

Ultimele Articole