Securitatea energetică la Forumul de la Krynica

0

Securitatea energetică şi crearea unei pieţe unice a energiei reprezintă punctele cheie pe care Uniunea Europeană şi-a construit strategia energetică. Crizele gazelor din 2006 şi 2009 au readus în prim plan energia nucleară şi cea din resurse regenerabile, ca alternative în reducerea dependentei de resursele din Rusia.

Diversificarea rutelor şi surselor de gaze au devenit de-asemenea obiective prioritare la nivel european. Anul 2009 a marcat un pas important prin semnarea acordului politic de construire a gazodutului Nabucco.

Un proiect tergiversat de mai bine de zece ani în ciuda faptului că are susţinerea Unuinii Europene şi a Statelor Unite. Nabucco este gândit ca sursă alternativă la gazele ruseşti asigurând accesul gazelor din regiunea Mării Caspice către Europa. Tot în acest an Comisia şi Parlamentul European au ajuns la un consens asupra cadrului legislativ in domeniul energetic. Au fost aprobate al treilea pachet legislativ al pieţei de energie şi pachetul energie climă. Primul vizează creearea la nivel European a unei pieţe interne unice de energie caracterizată de o concurenţă deschisă şi o reglementare efectivă.

Cu alte cuvinte liberalizarea pieţei energetice prin separarea activitatilor de producţie de cele de transport de energie electrică şi gaz natural. In acelasi timp se urmăreste întărirea independenţei autorităţii naţionale de reglementare în domeniul energiei. Pachetul energie climă se referă la angajamentul Uniunii de a reduce cu 20% emisiile de gaze cu efect de seră faţă de anul 1990, de a utiliza energie regenerabilă în proporţie de 20% din consumul total până în 2020 si de a creste cu 20% eficienţa energetică.

Citeşte mai mult despre Forumul de la Krynica în secţiunea Proiecte The Money Channel