Şeful BVB: Avantajul României este dat de mărimea pieţei şi poziţionarea ei în interiorul UE

În concepţia lui, succesul bursei trebuie să se bazeze pe patru piloni pe care-i consideră esenţiali: globarizare, concurenţă, reglementare şi tehnologie. Pentru o piaţă bursieră matură s-ar adăuga consolidarea, însă în opinia lui, Bucureştiul n-a ajuns încă la acest stadiu, fiind o piaţă încă la început de drum.

 

Sobolewski a explicat că de globalizarea pieţelor de capital trebuie neapărat ţinut cont, fiind o caracteristică a perioadei actuale care nu poate fi evitată. Tocmai de aceea ea trebuie folosită în folosul BVB, piaţa globală fiind destinaţia finală a tuturor companiilor listate aici.

 

Concurenţa este al doilea lucru esenţial de care trebuie ţinut cont, mai ales atunci când se doreşte atragerea investitorilor instituţionali. „Vom avea mai mulţi investitori, mai multe companii listate şi mai multe instrumente. Scopul e să aducem mai multe companii private la BVB. Trebuie să răspundem antreprenorilor la întrebarea cum pot profită din faptul că sunt listat. Totul e interconectat”, a explicat el modul în care vede dezvoltarea pieţei bursiere autohtone.

 

El a mai spus că globalizarea, competiţia, reglementarea şi tehnologia pot influenţa mersul lucrurilor, însă „oricât de bună e strategia, uneori trebuie să analizezi şi rezultatele”, a glumit el, citându-l pe Winston Churchill. Aceasta înseamnă că indicatorul care trebuie urmărit este lichiditatea dată de valoarea tranzacţiilor.

 

Potenţialul pieţei de capital româneşti este foarte mare, dar nu este suficient exploatat, el considerând capitalizarea bursieră din acest moment ca situându-se mult sub posibilităţi. O creştere rapidă este posibilă, exemplificând cu ascensiunea bursei de la Varşovia, care a ajuns în doar un deceniu la o valoare a tranzacţiilor zilnice de circa 200 de milioane de euro, în timp ce la Bucureşti media zilnică se învârte în jurul valorii de 10 milioane de euro.

 

Întrebat dacă va putea replică succesul avut cu bursă de la Varşovia, pe care a condus-o până acum câteva luni, el a arătat că în zilele bune la Bucureşti se tranzacţionează acţiuni valorând 10 milioane de euro pe când la Varşovia 200 de milioane de euro.

 

„În 2002, la Varşovia ne puneam problema cum să facem să injectăm mai multă energie în piaţa de capital. În prezent, a depăşit Bursa de la Viena, aşa că rezultate foarte bune se pot obţine. Dar a durat 10 ani. Secretul l-a constituit introducerea de noi standarde: accesibilitate facilă şi conturi deschise din străinătate, la care se adaugă măsuri specifice pieţei locale”, a mai spus el.

 

„În 2006 bursă de la Viena era mult mai mare. În 2002 se punea întrebarea cum se poate injectă mai multă energie în această piaţă (Varşovia-nr). Acum e mai mare decât cea de la Viena, aşa că schimbări se pot face. Dar a luat 10 ani. Combinaţia e standardizarea – îmbunătăţirea accesibilităţii sau conturi deschise din străinătate – dar şi lucruri făcute specific”, a mai spus el.

 

Unul dintre obiectivale pe termen scurt îl constituie accelerarea listărilor de noi companii la BVB, fenomen pe care îl doreşte a intra în rutina zilnică.

 

Sobolewski a completat că vrea că noile listări să fie „la ordinea zilei” pe BVB. Acestea, împreună cu o imagine bună României în rîndul investitorilor, în sensul în care riscurile să fie scăzute iar profiturile ridicate, sunt ingredientele de bază ale reţetei de succes.

 

Dar pentru aceasta trebuie ca programul de listare al marilor companii, Romgaz, Electrica şi altele asemenea să continue, el neavând un plan B, de rezervă. De fapt, nu există alternativă, a subliniat el, pentru atingerea obiectivelor stabilite.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed