SENTIMENTUL de DIMINEAŢĂ: Bursa dărâmată de datoria Americii. Românii se înfruptă din aperitivele de săptămâna trecută

… în State nu se cade la pacce privind creşterea limitei de îndatorare a Guvernului American. Iar dacă veţi căuta şi alte traduceri la „real nasty“, tot nu se va înverzi piaţa.

Cine nu are destui bani pentru oferta de acţiuni Petrom de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), vinde ca să mai scoată ceva mărunţiş.

„Nu cred că vom avea parte de creşteri astăzi şi în orice caz de nimic spectaculos. Christine Lagarde, şefa de la FMI, a ieşit la rampă cu putere, arătând spre periculul american, iar la noi lumea nu prea este prezentă. Aşa că cine nu a plecat încă în vacanţă, de dragul ofertei Petrom, se pune la adăpost“, ne mărturiseşte Adrian Ormenişan, broker la SSIF Broker Cluj Napoca.

Investitorii se grăbesc, deci, să mai vândă în câştig acţiunile ale căror creşteri de săptămâna trecută au dus indicii peste anumite preguri de rezistenţă şi le-ar putea produce profit.

„Volatilitatea mică este un semn că grosul participanţilor mai stă doar de dragul SNP (simbolul bursier al OMV Petrom, n.r.)“, constată Adrian Ormenişan.

Sentimentul internaţional este unanim negativ pe pieţele contractelor la termen (futures, v.Bloomberg) care au ca obiect  principalii indici bursieri ai lumii. Toată lumea este roşie (fără excepţie). Atât europenii cât şi insomniacii din America se pregătesc pentru o zi de scăderi. De văzut însă  faptul că momentul adevărului din State îl vor arăta contractele futures pe indicele american S&P 500, după prânz.

La Bucureşti, indicele cel mai sensibil la schimbări, BET Fi, al societăţilor de investiţii financiare (SIF-urile) şi al Fondului Proprietatea (FP)  a scăzut abia sesizabil sub  (încă) rezistenţa de la 23.200 de puncte, depăşită (cât de convingător?) săptămâna trecută.

Indicele BET XT, al celor mai importante 25 de acţiuni inclusiv SIF-urile şi FP, stă binişor deasupra suportului de pe la 510 puncte.

Peste suportul său (de la 3350 de puncte) stă şi indicele compozit BET C, al tuturor acţiunilor de la bursă (cu excepţia SIF-urilor).

Şi să repetăm „DIDACTICELE“:…

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia, iar FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

SUPORTURILE sunt minime anterioare relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri de preţ până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (cel puţin peste 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed