Regizorul Viorel Branea, decedat în urma unui infarct

Viorel Branea s-a născut în judeţul Sibiu, în 26 aprilie 1942. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘I.L.Caragiale’ în 1965 şi al Facultăţii de Filozofie a Universităţii din Bucureşti în 1976.

 

A debutat ca actor în 1965 în piesa ‘Furtuna’ de Shakespeare avându-i ca parteneri pe Septimiu Sever, Mircea Albulescu, Ion Caramitru, Mariela Petrescu, Ştefan Bănică. Între anii 1965-1977 s-a remarcat ca actor şi regizor de teatru în spectacole montate la Cluj, Piatra-Neamţ şi Sibiu. În perioada 1977-2000 s-a distins ca regizor de film la studiourile cinematografice ‘Bucuresti’ (Buftea) şi ‘Alexandru Sahia’, precum şi la Televiziunea Româna. A realizat numeroase filme documentare prezentate la festivaluri din România, Franţa, Finlanda, Cehoslavacia, Italia, dintre care s-au remarcat filmele premiate ‘Apocalips 90’, ‘Şi clasa noastră muncitoare merge în paradis’.

 

În 2009 a fost distins de Preşedinţia României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate.

 

A fost membru al Uniunii Cineaştilor din România din 1977, al Uniunii Teatrale din România (ATM) din 1973, al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România din 1994.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed