Singurul român care produce mici tradiţionali

Estimată la peste 10 milioane de euro anual, piaţa micilor din România este în momentul de faţă în mâna a cinci mari procesatori: Dolly-Com, Aldis, Diana, Cris-Tim şi Angst. În afară de ei, mici producători îşi asigură desfacerea fie prin lanţurile de hipermarketuri, fie prin carmangerii proprii sau ale unor mici antreprenori. Un singur român însă poate pune pe eticheta produselor sale logoul „produs tradiţional atestat”. Ilie Gheorghe din comuna Pleşcoi, judeţul Buzău, a obţinut anul trecut de la Ministerul Agriculturii atestatul de produs tradiţional pentru „micii de casă Gabioti”, fabricaţi de acesta într-o unitate de producţie pe care a ridicat-o în curtea casei părinteşti, cu banii obţinuţi muncind în străinătate. „M-am chinuit cinci ani prin străinătate. Eu sunt bucătar şi am lucrat în mai multe ţări-în Cipru, Spania, Germania. Am venit acasă cu ceva bănuţi pe care i-am investit. Altfel nu puteam face nimic”, a declarat pentru ECONOMICA.NET micul producător. Acesta spune că a investit între 150 şi 200.000 de euro pentru a transforma o jumătate din casa părintească într-un spaţiu de producţie. „Am transformat jumătate din casa părintească în atelier de produse tradiţioanale”, mai spune Gheorghe care se declară mulţumit de realizările sale, dar dezamăgit de modul în care se face business în România. „Noi, cei mici, nu suntem încurajaţi deloc să producem. Presiunea din partea celor mari este foarte mare. Noroc că în ultima perioadă au mai arestat din ei”, explică buzoianul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed