Siria, pas cu pas către un război civil

 

Încet, încet, Siria se îndreaptă către un război civil. În ţară, creşte tensiunea dintre aleviţi şi suniţi, lucru ce ar putea afecta întreaga regiune. Locuitorii din oraşul Jisr al-Shughour, aflat la doar 12 km de graniţa turcă, aşteaptă acum răzbunarea forţelor lui Assad.

 

Chiar dacă nu se cunosc detalii asupra celor întamplate pentru că presa străină nu a avut acces în zonă, ministrul de interne al Siriei, Ibrahim Shaar, a promis un răspuns dur celor care au ucis alaltăieri circa 120 de membri ai forţelor de securitate. Locuitorii oraşului Jisr al-Shughour, care şi-au primit partea în masacrul de la Hama, din 1980, împotriva Fraţilor Musumani, ştiu foarte bine ce înseamnă acest lucru. Pentru că evenimentele au avut loc foarte aproape de frontiera turcă, credem că oficialii militari şi civili din provincia Hatay şi-au luat măsurile de prevedere necesare.

 

De fapt, nu-ţi trebuie multă imaginaţie să presupui că pe lângă o invazie de refugiaţi din regiune, numeroşi răniţi vor fi aduşi la spitalele din Hatay. Au şi început să ne parvină veşti privind răniţii sirieni care au fost deja aduşi în aceste spitale.

 

Din cauza unei clauze impuse de Turcia în Convenţia de la Geneva privind refugiaţii, nu există obligativitatea de a primi refugiaţi din Siria. Dar când te gândeşti la dimensiunea umană a problemei şi la faptul că oamenii din zonele apropiate de graniţa noastră au legături de rudenie cu Turcia, este evident că Ankara va întâmpina dificultăţi în a închide graniţa.

 

[…]

 

Zilele trecute, jurnalistul britanic Robert Fisk, a lansat o supoziţie care a supărat Ankara. Conform lui Fisk, Turcia face pregătiri pentru crearea unei zone tampon de cealaltă parte a graniţei cu Siria. Credem că a scris acest lucru bazându-se mai mult pe „gazetărie” decât pe date concrete, inspirându-se din Irak. Iar noi, în timp ce în Turcia se înmulţeau vocile care cereau „să nu se intervină în Siria, aşa cum s-a întâmplat în nordul Libiei”, am scris „într-un mod ironic că Turcia este ţara care ar putea interveni militar în Siria”. Din acest motiv, există puţin adevăr în cele scrise de Fisk. Iar faptul că Ankara s-a supărat pe Fisk este un indiciu în acest sens.

 

Pe scurt, în Siria au loc evoluţii foarte periculoase, iar Turcia, din motive obiective, nu prea are şanse de a rămâne mereu spectatoare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed