Situația industriei româneşti de armament

„Omenirea trebuie să pună capăt războaielor, înainte ca războaiele să pună capăt omenirii”, spunea, în urmă cu jumătate de secol, preşedintele S.U.A, John F. Kenedy. În prezent, afirmaţia este mai actuală ca niciodată. În 2015, la nivel mondial, una din şapte țări este implicată într-un conflict, potrivit Consiliului pentru Relaţii Externe, organizaţie care publică prestigioasa revistă Foreign Affairs. Cele mai multe războaie sunt în plină desfășurare în Africa, Orientul Mijlociu și Asia.

„Exista un management al tuturor acestor lucruri şi de aici pleacă şi conflictele. Şi pentru a conduce şi a stăpâni lumea se creează crize. Aceste crize sunt induse”, este de părere Aurel Cazacu, comerciant de arme, fost director al Direcţiei Industriei de Apărare și Probleme speciale.

Anual, în „teatrele de război” mor zeci de mii de oameni, potrivit O.N.U. În spatele „cortinei” se desfășoară marile afaceri ale industriei de armament. Pentru a-şi asigura securitatea, statele lumii sunt într-o permanentă cursă a înarmării. Anul trecut, la nivel mondial, s-au achiziționat produse militare în valoare de peste 1.700 de miliarde de dolari, cu o treime mai mult decât în anul 2000, conform Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace. Sumele alocate în 2014 pentru înarmare au fost de peste zece ori mai mari decât cele cheltuite pentru asistenţă în domeniul dezvoltării, de 130 de miliarde de dolari.

„Comerţul este o artă. Eu am mai spus că nu vând arme, vând democraţie. Sau comerţul cu arme este o ştiinţă. Da?”, mai spune Aurel Cazacu.

Articolul integral pe digi24.ro

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed