AcasăExterneSocial-democraţii nu vor să aloce 2% din PIB pentru apărare. Nu ai...

Social-democraţii nu vor să aloce 2% din PIB pentru apărare. Nu ai noștri

Într-un articol pentru reţeaua de publicaţii a grupului media Funke, şeful SPD Martin Schulz şi liderul grupului parlamentar al formaţiunii, Thomas Oppermann, au criticat deschis poziţia cancelarului Angela Merkel şi a ministrului apărării, Ursula von der Leyen. ‘

 

Spunem un nu clar ‘ţintei de 2% a lui Trump şi a CDU/CSU’, au scris cei doi social-democraţi. După părerea lor, Uniunea Creştin Democrată şi aliatul acesteia, partidul conservator din Bavaria, greşesc cedând insistenţei preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, ca statele membre NATO să îşi majoreze contribuţia la bugetul comun pentru apărare.

 

Pentru Germania, ar însemna aproape o dublare a cheltuielilor militare şi revenirea la poziţia ‘pe care nimeni nu poate să o dorească’ de principală forţă armată din Europa, arată Schulz şi Oppermann.

 

Cu o lună înainte de alegerile parlamentare din Germania, SPD se află cu 15% în urma creştin-democraţilor Angelei Merkel. În opoziţie faţă de Washington, social-democraţii germani susţin că ţara lor ar trebui să se concentreze asupra construcţiei unei apărări europene şi în ultimă instanţă chiar a unei armate a Uniunii Europene.

 

Şi ministrul de externe Sigmar Gabriel, fost lider al SPD, a criticat deja ţinta de 2% din PIB pentru NATO, dar nu în termeni la fel de duri ca articolul de presă menţionat. Schulz, candidat la funcţia de cancelar, susţine că ‘Merkel şi CDU/CSU se fac mici în faţa lui Donald Trump când răspund provocărilor legate de ţinta de două procente, răspunzând ‘OK, bine, vom aduce mai mulţi bani’, de parcă n-am avea idei mai bune ce să facem’. Opinia sa exprimată în presă divizează şi mai mult actuala coaliţie de guvernare de la Berlin, observă Reuters.

 

În ceea ce o priveşte pe von der Leyen, din 2013 când este ministru al apărării, armata germană s-a confruntat cu probleme de echipare, planificare şi recrutare, menţionează liderii SPD.

 

 

Sursă: Agerpres.ro

 

 

Ultimele Articole