Soluția ingenioasă prin care câțiva investitori profită de prăbușirea burselor chineze

Nu, nu este vorba de analize de piață complexe și nici de aplicarea unor modele economice. Strategia cu ajutorul căreia câțiva investitori străini reușesc să obțină profit pe o piață de capital total disfuncțională, așa cum este bursa chineză în această perioadă, este mult mai simplă.

 

Investitorii au ales probabil singura strategie care mai dă roade: „urmează liderul”, după cum scrie Business Insider. Astfel, în loc să confrunte cifrele privind câștigurile și evaluarea acțiunilor, ei nu fac decât să imite comportamentul așa-numitei „echipe naționale”, reprezentate de un grup de instituții financiare susținute de guvernul de la Beijing care au sarcina de a crește prețurile acțiunilor companiilor listate pe bursă.

 

Iată cum funcționează în mod concret strategia. Când această echipă de brokeri, manageri de fonduri de investiții și companii de asigurare intervin în piață pentru a cumpăra acțiuni, la comanda guvernului, investitorii străini le urmează exemplul și achiziționează rapid aceleași acțiuni. Singura diferență este că străinii vor să vândă acțiunile cât mai rapid, de îndată ce tranzacția le aduce un cât de mic profit, ceea ce poate însemna și un termen de câteva ore sau cel mult zile.

 

Potrivit investitorilor, consecința este că echipa guvernamentală încurajează fără să vrea tranzacționarea pe termen scurt, care accentuează desprinderea de ce se realitatea piețelor bursiere, după ce acestea au început să reacționeze tot mai puțin la tendințele fundamentale ale economiei locale, precum câștigurile salariale, datele economice interne sau schimbările din economia internațională.

 

„Unele dintre măsurile recente luate de autoritățile chineze în piețe au fost destul de alambicate și nu au reușit să crească nivelul de încredere în rândul investitorilor străini”, a declarat Karine Hirn, partenerul din Hong Kong al grupului suedez East Capital, care administrează un fond de investiții în valoare de 3,5 miliarde dolari. Potrivit acesteia, „acest lucru i-a determinat pe unii investitori mai degrabă să urmărească îndeaproape tactica de intervenție a autorităților decât să facă analize și să investească în acord cu fundamentele economice, lucru pe care îl considerăm necesar”.

 

Însă, cu toate acestea, investitorii străini afirmă că echipa de investiții națională chineză este ușor de identificat și de urmat. Aceasta cumpără, în general, acțiuni ale „greilor” economiei chineze pentru a consolida încrederea în piețe.

 

Una dintre companiile preferate este PetroChina Co Ltd, cu doar 2,4% din acțiuni tranzacționate pe bursă, dar cu o pondere de peste 6% în indicele Shanghai Composite.

 

Săptămâna trecută, când indicele a avut cea mai mare creștere din ultimele două luni, cele mai importante zece companii au crescut, printre acestea numărându-se bănci de stat și asigurători, chiar dacă restul companiilor au scăzut. Acest lucru indică o intervenție agresivă din partea statului.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed