Start-up românesc pe val: Brainient, companie de 100 de milioane de dolari peste 3 ani?

A fost un an plin pentru Emi Gal, fostul copil teribil al online-ului românesc.

După câştigarea Seedcamp, mutarea la Londra şi găsirea primiilor clienţi pe piaţa din Marea Britanie, start-up-ul lui a reuşit să obţină cea de-a treia şi cea mai mare rundă de finanţare de până acum, din partea unui grup de investitori din America şi Marea Britanie, compus din fondul de venture capital Arts Alliance şi investitorii David McClure, Alex Hoye şi Sherry Coutou.

Aceştia au investit 800.000 de dolari în compania lui Gal, ducând astfel valoarea start-up-ului care vrea să vândă servicii de publicitate video interactivă pe piaţa globală undeva între 5 şi 8 milioane de dolari, conform unui calcul estimativ Money.ro.

“Sunt foarte foarte încântat de ceea ce am reuşit să obţinem. Nu am făcut şi nici nu o să facem publică evaluarea companiei, dar pot să spun că este una foarte bună. De fapt e mult mai bună decât ne aşteptam să obţinem”, a spus Gal, care a admis totuşi că a rămas majoritar în companie. Până acum Gal a cedat între 35 şi 40% din acţiunile companiei n rundele anterioare de finanţare de care a beneficiat Brainient.

Motivul pentru care Gal a decis să ridice această nouă rundă de finanţare a ţinut de extinderea pe pieţele internaţionale, în principal cea din Statele Unite.

“Am avut nevoie de bani pentru a creşte echipa şi a investi în vânzări. Planul e să îi folosim pentru a mări echipa de sales şi pentru a investi în marketing şi PR. E foarte important  să atragem cât mai mult awareness în această etapă de dezvoltare.“ În acest moment biroul Brainient de la Londra numără 3 oameni, în timp ce echipa de dezvoltare din România şi-a triplat efectivul în ultima lună, crescând de la 3 la 9 membri.

Cel mai important pas pentru viitorul Brainient va fi deschiderea biroului de la New York, care va avea loc, după estimările lui Gal, undeva în următoarele 6 până la 9 luni. „E întotdeauna bine să ai o prezenţă în Statele Unite pentru că e cea mai mare şi mai importantă piaţă şi nu vreau să ne trezim în situaţia în care avem un eight-pound-gorilla cu care să ne batem pe piaţa americană”, spune Gal. „În UK nu prea mai avem competitori serioşi însă în Statele Unite avem deja doi competitori destul de mari, InnoVid şi eyeWonder, cu produse destul de similare, şi nu vreau să îi las să îşi facă de cap pe acolo”, râde el.

Aceasta este cea de-a treia rundă de finanţare pentru companie, care şi-a mutat focusul pe zona de online video la începutul lui 2008. Atunci SeedMoney, fondul lui Vlad Stan, acorda Brainient capital de start în valoare de până la 50.000 de euro, în schimbul a 30% din companie. Apoi, în septembrie anul trecut, Gal ceda alte câteva procente – între 5 şi 10% – pentru o a doua rundă de finanţare din partea SeedCamp, în valoare de 50.000 de euro. Cea de-a treia rundă de finanţare, în valoare de 800.000 de dolari, plasează însă valoarea Brainient undeva între 5 şi 8 milioane de dolari.

Gal spune însă că, fără transplantarea companiei sale la Londra aşa ceva nu s-ar fi putut întâmpla. “Ca business echivalent din România nu te finanţează nimeni. Prima condiţie pentru a primi bani sau pentru a atrage un client este să aibă încredere în tine. Ori dacă eu sunt un tip interesant şi inteligent din România despre care nu ştiu nimic, nu-mi va da nimeni bani. Dacă vrei să faci ceva trebuie să fii acolo unde sunt oportunităţile şi unde sunt oamenii care te pot ajuta să reuşeşti.”

Dacă planurile sale privind extinderea pe piaţa din Statele Unite vor da roade, Gal nu exclude posibiltatea ca a Brainient să valoreze 100 de milioane de dolari peste 3 ani . “Investitorii noștri ar fi mulțumiți cu oriunde între 50 şi 100 de milioane. Chiar şi la o achiziţie mai mică de 50 de milioane de dolari return on investment-ul ar fi suficient de bun încât investitiorii să fie mulţumiţi. Însă eu cred că ne vom plasa undeva la mijloc. Depinde foarte mult de cum vom reuşi să scalăm în Statele Unite, pentru că e o piaţă mai mare şi mai dificilă.”

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed