AcasăTech&ScienceSuntem interesanți pentru o civilizație extraterestră cu 100.000 de ani mai avansată...

Suntem interesanți pentru o civilizație extraterestră cu 100.000 de ani mai avansată decât noi?

Ideea că am putea fi un obiect de studiu pentru o civilizație extraterestră este frecvent întâlnită în literatura SF, dar dacă o civilizație avansată ar putea detecta semnăturile tehnologice („tehno-semnăturile”), cum ar fi emisiile radio, de pe Pământ, ce ar putea afla despre noi?

Dacă există și alte civilizații tehnologice în spațiu, acestea ar fi probabil mult mai dezvoltate decât noi. Ca civilizație tehnică (industrială) ne-am dezvoltat doar în ultimii 200 de ani — alte civilizații tehnice ar putea fi cu ușurință cu 1.000 sau 10.000 sau chiar cu 100.000 de ani mai avansate decât suntem noi, scrie theconversation.com. Au trecut peste 50 de ani de când acest subiect a fost abordat pentru prima oară. Însă, deși multe s-au schimbat de la mijlocul anilor 1970, de departe cea mai mare schimbare a avut loc în ultimele două decenii, odată cu apariția telefoanelor mobile. Aceste dispozitive și turnurile care le conectează au creat o nouă tehno-semnătură cu emisii radio de bandă largă.

Deși telefoanele mobile 4G și turnurile de transmisie au o putere relativ scăzută individual (0,1-200 wați), există atât de multe – miliarde de telefoane și multe milioane de turnuri. Asta înseamnă că emisiile radio acumulate de la acestea încep să devină semnificative. Dar ar putea fi observate de o civilizație extraterestră care ne urmărește de departe?

Este dificil să găsești o bază de date publică care să enumere locația și caracteristicile de transmisie ale tuturor turnurilor mobile din întreaga lume. Dar folosind baza de date OpenCellID, cu date populate prin crowdsourcing, se poate construi un model simplu de estimare a distribuției globale a turnurilor mobile, chiar dacă este unul grosier și incomplet.

Deoarece Pământul se rotește pe axa sa, o civilizație avansată situată undeva în galaxia noastră ar măsura emisiile radio de la turnurile de transmisie mobilă care cresc și scad în intensitate pe măsură ce Pământul se rotește.

O civilizație avansată care efectuează multe măsurători precise ale acestei emisii radio de-a lungul timpului ar putea concluziona probabil că planeta noastră este în mare parte acoperită de apă și este separată în mai multe mase de uscat majore.

Ar putea, de asemenea, să creadă că, în timp ce cea mai mare parte a emisiei radio a telefoanelor mobile este asociată cu teritoriul uscat, turnurile (și probabil utilizatorii lor inteligenți) tind să fie situate de-a lungul liniei de coastă.

Aceleași civilizații extraterestre ar vedea, de asemenea, că rețelele de turnuri mobile sunt distribuite destul de echitabil pe întreaga planetă. Acest lucru este diferit de semnalul de radio tradiționale, recunoscute anterior ca semnături tehnologice majore – în special, radar și transmițătoare TV.

Regiunile în curs de dezvoltare, cum ar fi Africa și Asia, au contribuții semnificative la radiația de semnal mobil al Pământului. Acest lucru nu este o surpriză, având în vedere importanța sistemelor mobile în toate aspectele societății din țările în curs de dezvoltare.

O civilizație extraterestră ar avea nevoie de o tehnologie mai bună decât avem noi pentru a detecta semnalele radio mobile ale Pământului. Dar asta ar fi destul de probabil, având în vedere că majoritatea civilizațiilor tehnice sunt de așteptat să fie mult mai avansate decât suntem noi.

Există și alte tipuri de emisii și semnale pe care le-ar putea vedea, cum ar fi sistemele radar militare și transmisiile de comunicații în spațiul profund către nave spațiale îndepărtate, cum ar fi sondele spațiale Voyager. În timp ce aceste semnale ar fi evenimente relativ rare pentru un extraterestru care observă, ele au avantajul de a fi extrem de puternice.

Tehno-semnăturile radio sunt probabil caracteristica definitorie a existenței propriei noastre civilizații, cel puțin din perspectiva extratereștrilor. Dar o specie extraterestră ar găsi, de asemenea, informații despre spectrul electromagnetic (inclusiv lumina vizibilă).

Dacă continuăm să ne creștem consumul de energie la ritmul actual, „căldura reziduală” – un produs final inevitabil al consumului de energie – va fi, de asemenea, descărcată în spațiu. Acolo s-ar manifesta ca un exces anormal la lungimi de undă în infraroșu – un semn evident al unei civilizații tehnice active.

Alte tehno-semnături, inclusiv poluanții industriali din atmosfera Pământului, ar fi vizibile și pentru extratereștrii echipați cu telescoape puternice și sisteme de analiză spectrală (care descompun lumina în funcție de lungimea de undă).

O civilizație extraterestră avansată ar putea, fără îndoială, să poată determina cu precizie care este faza noastră de industrializare și consumul de energie.

Pe Pământ, este folosită scara Kardashev pentru a estima dezvoltarea civilizațiilor extraterestre pe baza consumului lor de energie – la această scară am apărea ca o civilizație tehnică în curs de dezvoltare.

Și chiar dacă o specie extraterestră nu a reușit să detecteze toate acestea în acest moment, s-ar putea să se descurce mai bine foarte curând având în vedere intenția de extindere a unor sisteme 5G, WiFi, transmisii digitale și comunicații în spațiu.

Aceasta ar include, de asemenea, coconul de semnale radio care va înconjura în curând Pământul, deoarece creșterea uriașelor constelații de sateliți, cum ar fi Starlink și OneWeb, oferă acoperire WiFi globală.

Ar putea chiar ca extratereștrii să decodeze modulația complexă a sistemelor noastre de comunicații mobile. În cele din urmă, pe măsură ce Pământul devine artificial mai strălucitor la toate lungimile de undă, șansele ca extratereștrii să ne detecteze înainte ca noi să îi detectăm nu pot fi excluse.

Ultimele Articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.